Datoriile CEH către bugetul de stat au trecut pragul de 100 de milioane

Complexul Energetic Hunedoara face parte din marii datornici la bugetul consolidat al statului. Conform ultimei raportări a ANAF, Complexul Energetic Hunedoara are datorii la bugetul de stat în valoare totală de 107,288,118 de lei, ceea ce reprezintă nu mai puțin de 24.310.180 de milioane de euro. Din suma totală, 29,457,719 de lei reprezintă alte taxe şi impozite şi 77,830,074 de lei sunt dobânzile şi penalităţile acumulate pentru neplata la termen a datoriilor către stat. Complexul Energetic Hunedoara se află sub administrare specială conform legii 137/2002.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme de energie nu s-a arătat îngrijorat de această situaţie.

“Încercăm să găsim soluții, dar este clar că nu se va întâmpla nimic, nu văd niciun element care să mă îngrijoreze că s-ar putea întâmpla ceva rău. Am rugat și în dicuțiile pe care le-am avut la Prefectură, în cadru Comisiei de Dialog Social să fie mai solidari, să lase deoparte orgoliile pentru că sunt foarte multe aici în zonă, să urmărească interesul general și anume acela că această societate  să funcționeze și să funcționeze cu perspective pe termen mai lung. Pentru acest lucru trebuie să se așeze cu toții la masă și nu trebuie să se lase manipulate de nimeni, politic este o perioadă în care sunt foarte multe tentații. Nu trebuie să se implice în niciun fel în chestiuni politice și trebuie să urmărească interesul societații si cu realism să încercăam să găsim împreună niște soluții”, a mai declarat Răzvan Nicolescu în Valea Jiului.

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie au subliniat faptul că se caută soluţii pentru ca societatea să beneficieze de un ajutor de stat. În acest sens, o comisie se va afla săptămâna viitoare la Bruxelles. O delegatie formata din reprezentantii ministerului si cei ai sindicatelor si Complexului Energetic Hunedoara se vor deplasa la Bruxelles pentru a gasi cele mai viabile solutii pentru  entitatea energetica. Se doreşte acordarea de ajutoare de stat pentru societate, însă Comisia Europeană trebuie să îşi dea acordul în acest caz.

“Sunt mai multe, am discutat, va fi o delegatie care va merge cu noi in data de 17 noiembrie la Bruxelles, vor fi si reprezentanti ai sindicatelor si ai societatii pentru ca va trebui sa discutam si cu cei de la Comisia Europeana pentru ca sunt multe aspecte care implica nevoia de ajutor de stat sau de sprijin pep arte de investiei si trebuie acordul comisiei. Mi se pare corect sa participe si ei la aceste discutii si sa vada cu ochii lor cum decurg discutile, si care sunt concluzile”,  a declarat în urmă cu două săpătmâni, la Lupeni, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme de energie.

Pentru ca entitatea energetică să funcţioneze, ministrul este de părere că responsabilii CEH trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung.

“Pe mine ca ministru ma intereseaza doua lucruri, sa aiba o strategie pe termen lung,nu de pe o luna pe alta, un ape minim 10 ani si am emis un ordin de ministru care vizeaza si Complexul Energetic Hunedoara dar toate societatile energetice care sunt in administrarea Departamentului pentru Energie sis a nu avem probleme de integritate, acolo unde au fost semnale de lipsa de integritate au fost luate masuri foarte ferme. In reste este responsabilitatea companiei pentru management, sa gestioneze activitatea complaniei impreuna cu consiliul de administratie in parteneriat cu sindicatele si sprijiniti de noi de Guvern, acolo unde avem baza legala sa ii sprijinim pentru ca pentru noi este strategic ca sa pastram carbunele ca o optiune pentru mixul energetic al tari”, a mai subliniat ministrul.



(Următoarea știre) »