Minerii îşi lungesc gâtul după utilajele promise, iar CEH face studii

minaMult şi bine de acum înainte minerii din Valea Jiului vor lucra fix cu utilajele din dotare. Licitaţia pentru retehnologizarea minelor viabile se va desfăşura abia prin primăvara anului viitor.

Directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Nicolae Drăgoi, spune că licitaţia se va organiza abia după ce vor avea studiile de fezabilitate finalizate, iar asta nu se întâmplă mai repede de începutul anului viitor. Acel studiu va trebui să le spună ce anume trebuie să cumpere pentru utilarea subteranelor miniere din Valea Jiului. “Aşteptăm studiile de fezabilitate, care să ne dea soluţiile pentru echipamentul minier ce urmează să fie achiziţionat. Caietele de sarcini sunt pregătite, însă vom da drumul la licitaţie doar după ce ni se comunică soluţiile”, a declarat directorul Nicolae Drăgoi. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara au decis să comande un studiu de fezabilitate în vederea pregătirii viitoarei investiţii în retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, chiar dacă, legal, studiul nu este necesar. Oricum, studiul intitulat “Lucrări pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lonea” – lot I (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Livezeni” – lot II (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Vulcan” – lot III (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lupeni” – lot IV (Etapa I si Etapa II), pentru care CEH a alocat aproape o jumătate de milion de lei este mult mai amplu şi se întinde pe o durată de 9 luni. În prima etapă, însă, se va analiza modul în care vor fi amplasate echipamentele tehnologice, corelat cu caracteristicile tehnice ale unităţilor miniere, precum şi modul de reamplasare a acestora potrivit strategiei de dezvoltare.

 La a doua încercare de licitare

De precizat că oficialii CEH încearcă, pentru a doua oară, să atribuie contractul privind retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, respectiv EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan şi EM Lupeni. Un contract în estimat la 48 de milioane de euro care a fost la un pas de a fi atribuit asocierii KOPEX – Famur din Polonia. Numai că, licitaţia a fost anulată, pentru că polonezii nu au depus oferta financiară. Potrivit calculelor făcute de administraţia din minerit, din cele 48 de milioane de euro 40 de milioane de euro reprezintă valoarea utilajelor pentru subteran şi 8 milioane de euro sunt utilajele de sortare – claubare pentru cărbune, ce vor fi aduse la unităţile miniere.

 



(Următoarea știre) »