“Cine nu plăteşte, nu munceşte”

psiholog

Contribuţiile neplătite trimit zeci de psihologi hunedoreni pe banca de rezerve

„Cine nu plăteşte nu munceşte”, pare să fie deviza Colegiului Psihologilor din România, care îi trimite pe banca de rezerve pe psihologii care au restanţe la plata cotizaţiei căter acest for.

Ca în orice profesie liberală, pentru a putea profesa  psihologii trebuie să se înscrie în Colegiul Psihologilor din România, un organism asemănător Uniunii Barourilor din România, unde sunt obligaţia avocaţii să se înscrie. Înscrierea, însă, nu este gratuită, ci se plăteşte o cotizaţie lunară, pe care psihologii sunt obligaţi să o achite. Surpriza a venit, însă, de curând, când conducerea Colegiului Psihologilor din România a anunţat că restanţierii sunt trimişi pe banca de rezerve. Practic, datoriile la plata cotizaţiilor le suspendă acestora dreptul de a profesa. “Membrii Colegiului Psihologilor din România, care nu au achitat cotizația anuală aferentă anului 2013 sau anilor anteriori, intră sub incidența art.18 lit.b) din Legea 213/2004 cu privire la suspendarea exercitării dreptului de liberă practică a membrilor Colegiului Psihologilor din România. Membrii Colegiului Psihologilor din România care se află în stare de suspendare a exercitarii dreptului de liberă practică vor fi înregistraţi în Registrul Unic al Psihologilor cu drept de liberă practică, cu DA la rubrica „SUSPENDAŢI PENTRU NEPLATA COTIZAŢIEI”. Membrii Colegiului Psihologilor din România care intră sub incidența art.18 lit.b) din Legea 213/2004 nu își mai pot desfașura activitațile profesionale prevazute de art. 5 din Legea nr.213/2004 până la achitarea integrala a cotizatiilor anuale pana la anul 2013, inclusiv. Menționăm faptul că toate actele profesionale realizate pe perioada în care dreptul de exercitare al profesiei este suspendat sunt nule de drept, fiind atinse de nulitate absoluta, aceste fapte putând atrage răspunderea disciplinară, civilă și penală, după caz”, a anunţat preşedintele Colegiului Psihologilor din România, profesor univ. dr. Mihai Aniţei, făcând referire la decizia adoptată în ședința comună a Comitetului director și Consiliului Colegiului Psihologilor din România. 

Zeci de psihologi hunedoreni sunt suspendaţi

Psihoilogii sunt revoltaţi şi spun că decizia adoptată înalcă prevederile constituţionale. Astfel, art. 41 din Constituţia României stipulează că „dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”, chiar dacă decizia Colegiului are fundament legal până la urmă.Decizia îi afectează direct şi pe psihologii din judeţul Hunedoara şi sunt câteva zeci care au la această oră activitatea suspendată potrivit deciziei COPSI. Iar în România aproape jumătate dintre psihologi au activitatea blocată dina celaşi motiv. „Decizia nu este una corectă din punct de vedere moral, chiar dacă are, să spunem aşa, ştampila legii. Dreptul la muncă şi la liberă profesie nu trebuie îngrădit, atâta timp cât fiecare dintre noi a terminat o şcoală în domeniu”, ne-a declarat unul dintre psihologii vizaţi de această decizie, Adriana P..

*O decizie legală. Este, oare şi morală?!

Pe de altă parte, dincolo de partea de moralitate, decizia este cât se poate de legală, spun avocaţii. „Această decizie nu înseamnă că nu este garantat dreptul la liberă practică. Organele colegiale verifică, într-un fel, etica membrilor, nivelul lor de pregătire, etc. Ca în toate profesiile liberale, trebuie să fi afiliat la un organism şi trebuie să achiţi o cotizaţie. Noi, de exemplu, plătim două: una către Uniunea Barourilor din România şi una către Baroul Judeţean din care facem parte”,a  explicat avocat Elvira Pristavu. Aceasta spune că banii strânşi din cotizaţii sunt folosiţi pentru chirii, plata utilităţilor, dar şi pentru reprezentarea în străinătate la diverse întâlniri, congrese, etc. Avocaţii din Hunedoara plătesc lunar câte 43 de lei către Uniunea Barourilor din România şi alţi 12 lei la Baroul Judeţean. Grav este, mai spune sursa citată, că nimeni nu verifică cu adevărat modul de cheltuire a acestor sume.

Carmen Cosman – Preda



« (Știre anterioară)