Proteste de amploare ale minerilor din Valea Jiului

mineri-proteste-gigi-ciuncanuLiderii minerilor din Valea Jiului sunt la discuţii cu oficialii CEH pentru a încerca să deblocheze situaţia tensionată din rândul minerilor. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au primit tichetele de masă, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă, dar şi pentru că nu mai au cu ce lucra, aşa că au declanşat protestele.

Miercuri seara, minerii de la schimbul III de la Mina Lonea au refuzat să intre în şut şi au plecat, pe jos, spre Petroşani, pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Lor li s-au alăturat şi minerii care ieşiseră de la schimbul II, dar şi cei ce trebuiau să intre în schimbul IV. În curtea CEH au venit, pentru aproximativ o oră, şi ortacii de la Mina Vulcan, aproximativ 60 de persoane, însă aceştia au decis să recurgă la o altă formă de protest şi anume săs e blocheze în subteran. „Da, s-au blocat aproximativ 2 ore în subteran după terminarea lucrului. Au ieşit în jurul orei 8.10 la suprafaţă. Acum suntem la discuţii, să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Ioan Ciubotaru, liderul minerilor de la Vulcan. Ortacii care s-au strâns în curtea CEH au cerut demisia întregii conduceri a companiei, pe care o acuză de ”incompetenţă”. ”Nu ne-aţi dat materiale şi vă bateţi joc de noi ca să ne folosiţi ca scuză în faţa ministrului (n.r. – ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu), când vă va cere, în 15 decembrie, programul realist de eficientizare şi reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta aţi făcut de fap”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi, chemat de mineri în curtea companiei.

De asemenea, Petre Nica, preşedintele Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului, i-a cerut lui Drăgoi să transită exact la Bucureşti care sunt nemulţumirile oamenilor. El acuză conducerea CEH ar fi premeditat totul pentru a avea o scuză în faţa ministrului atunci când vor merge cu ”lecţiile nefăcute la Bucureşti”.

”Vă rog să spuneţi exact, domnule director, ce vă spun minerii aici. Nemulţumirile lor nu sunt legate nici de faptul că nu le-aţi dat tichetele cadou, nu vor nici bani mai mulţi, ci se tem pentru siguranţa lor când intră în mină, fiindcă incompetenţa voastră a adus societatea aceasta într-o situaţie în care nu îşi putea imagina nimeni că ar putea ajunge. Progamele voastre nu sunt realiste, nu există de fapt, şi nu ştiţi decât un singur lucru, să tăiaţi salarii şi să umiliţi oameni. Minerii din Valea Jiului vor siguranţa locurilor de muncă şi mai exact vor să mai aibă locuri de muncă. Să nu îndrăzniţi să spuneţi că v-au cerut bani sau drepturi suplimentare, v-au cerut să plecaţi efectiv şi să lăsaţi profesioniştii să lucreze pentru noi”,  a spus Nica.

Oficialii entităţii energetice au termen ca până în data de 15 decembrie să prezinte un program realist de eficientizare şi reorganizare a Complexului Energetic.

 



« (Știre anterioară)