Promisiuni obţinute cu forţa

DSC07148Nervoşi, obosiţi şi sătui de promisiuni, minerii au cedat şi au intrat în holul Complexului Energetic Hunedoara. După aproape 24 de ore în care au stat în curtea Complexului Energetic Hunedoara cei câteva sute de mineri au obţinut o nouă serie de promisiuni. Neacordarea tichetelor de masă i-a scos pe mineri din subteran şi i-a dus în curtea Complexului Energetic Hunedoara. După negocierile purtate de sindicalişti cu administraţia s-au obţinut noi promisiuni.

Tichetele vor ajunge la mineri

Tichetele de masă vor ajunge la mineri cel mai târziu în cursul zilei de astăzi. Neacordarea acestor drepturi a fost picătura care a umplut paharul.

“Tichetele au plecat din Timişoara şi vor intra cel târziu în bugetele oamenilor”,  a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Prime de Crăciun

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor CEH prevede şi acordarea de prime de Crăciun. Negocierile pentru acest lucru încă nu au început. Sindicaliştii spun că valoarea minimă acceptată pentru aceste prime este de 400 de lei.

“În ceea ce priveşte prima de Crăciun, mâine dimineaţa la ora 8 ne întâlnim cu comisia administraţiei la care vom începe negocierea, iar limita inferioară este de 400 de lei. Solicitarea Sindicatului Muntele a fost de 700 de lei, iar minumul pe care l-a acceptat conducerea e de 400 de lei”,  a mai subliniat sursa citată.

Zile recuperate

Cele două zile în care minerii au protestat vor fi recuperate. Şuturile neacoperite trebuie recuperate astfel încât pontajul să fie acoperit.

“Pentru că mulţi dintre cei care au participat la această grevă spontană au şuturile neacoperite se va recupera. Asta este varioanta în care se recuperează postul. Mai există o variantă ca pentru ziua în care nu s-a prestat post să primiţi o zi motivată sau o zi de concediu. Pontajul este un act de legalitate pe care şi-l asumă angajatorul şi angajkatul, iar dorinţele unora nu pot să răzbată peste lege. Dacă avem un număr programat de 20 de posturi, acesta este numărul care trebuie să figureze în pontajul fiecăruia”, a mai spus Nica în faţa minerilor.

Aprovizionare

De nenumărate ori minerii s-au plâns de faptul că nu au cu ce lucra. Aceştia acuză conducerea CEH de faptul că nu respectă normele de sănătate şi securitate în muncă. Liderii minerilor spun că s-au întocmit anumite liste cu necesarul de materiale însă acestea nu au ajuns la lucrători.

“Problema cea mai importantă este cea legată de aprovizionarea cu materiale şi piese de schimb pentru asigurarea securităţii în muncă şi pentru asigurarea producţiei. În ceea ce priveşte aproviyionarea există la solicitarea mai veche a noastră o listă de materiale şi piese deschimb care nu a fost onorată. Comanda pentru luna decembrie, pentru zilele lucrătoare a necesitat o anumită cantitate de materiale. Ceea ce s-a solicitat nu a fost onorat în acest moment. Prin protocolul pe care urmează să îl încheiem directorul general se angajează de asigurarea sumelor de bani care blochează în momentul de faţă aprovizionarea cu piese de schimb şi materiale. Sunt firme care aduc materiale care au rămas neplătite de câteva luni, iar aceştia au blocat furnizarea unor materiale către CEH pentru că şi ei au angajaţi şi dări de plătit. Am discutat problema TVA-ului de la Paroşeni care reuşeşte să aducă o cheltuială mare pe CEH în timp ce noi suntem deficitari la capitolul aprovizionare sau la acordarea unor drepturi din CCM. Acest lucru s-a făcut şi se va face o reeşalonare în felul în care prima dată să se asigure ceea ce este nevoie pentru procesul de producţie şi pentru securitatea în muncă a lucrătorilor după care se vor plăti alte contracte”, a mai subliniat liderul ortacilor.

Buget

Săptămâna viitoare se va discuta şi pe tema bugetului de venituri şi cheltuieli. Acesta va trebui să fie unul pe placul sindicaliştilor care să respecte şi prevederile din CCM.

“ În ceea ce priveşte punctul legat de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2015, luni dimineaţa o să avem proiecţia  de buget în care se va analiza ce şi-au propus să facă din CEH în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile şi ajutorul pe care ar trebuii să îl dea statul român ca să ajute CEH să rămână păe piaţa de energie. Reanalizarea acelui credit pe care îl are CEH cu CEC Bank prin care se plătesc anumite dobânzi sau rate care din punctul nostru de vedere nu este cel mai avantajos, se reanalizează în cursul zilei de astăzi de a încerca să se găsească soluţii de financiare a CEH pentru credit şi de către alte bănci care să fie mai generoase”,  a declarat Nica.

Minerii au cerut demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara. Acest punct va fi discutat în prima şedinţă a consiliului de administraţie.

“Punctul care ar detensiona situaţia din Valea Jiului este demisia conducerii CEH. Am avut o discuţie cu responsabilii din minister şi în prima şedinţă de consiliu de administraţie numărul unu va fi propus pentru revocare, dar până atunci mai există oameni cu funcţii de la numărul 1 în jos care se fac răspunzători de situaţia în care a ajuns mineritul în ziua de astăzi. Demisia este un act unilateral. Asta i-am cerut directorului general adjunct care a condus mineritul din 2012 încoace şi care cred eu că are cea mai mare răspundere pentru situaţia gravă în care se află Valea Jiului. Din păcate acesta nu a binevoit să vină să zică că pleacă. Îl aşteptăm”,  a conchis Nica.

Câteva sute de ortaci au protestat în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se respectă prevederile din contractul colectiv de muncă.



(Următoarea știre) »