Artistul petrilean Ion Barbu intră sâmbătă în galeria „premianţilor fără premiu”

ion barbu

Artistul Ion Barbu va fi omagiat sâmbătă, 20 decembrie, în centrul municpiului Deva, de către iniţatorii ineditului proiect civic „Premianţii fără premii”.

„Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, nimeni nu-i artist în orașul lui: petrilenii nu prea știu ce și de ce face Ion Barbu, chiar dacă acesta încearcă din răsputeri, de doi ani, să salveze mina Petrila, dându-i o nouă viață după ce activitatea din subteran va înceta, iar antologia imobiliară a poeziei românești – proiect unic în istoria literaturii – a fost repede astupată cu var de autorități. În cadrul campaniei Premianții Fără Premii încercăm să ne facem o datorie de onoare prin premierea, fie și simbolică, a unui artist de geniu care, din motive pe care poate ni le va dezvălui la ceremonia de sîmbătă, a ales să trăiască în Petrila. Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 11.00, domnul Ion Barbu vine să-l cunoaștem și să-i spunem ce părere avem despre ceea ce a făcut și încă face. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei”, spune iniţiatorul acestuii proiect, jurnalistul Dan Terteci.

În  motivaţia acordării acestui premiu, Terteci arată că Ion Barbu este un personaj plin de umor și de vorbe memorabile, dar și un om sensibil care își prețuiește profund rădăcinile. A făcut din casa mameilui singurul Muzeu al Mamei din Europa (unul de felul acesta mai există doar la New York), iar dacă I.D. Sîrbu are o casă memorială în Petrila, acest lucru i se datorează tot lui Ion Barbu. În jurul acestei Case a adunat o mână de entuziaști cu care organizează periodic happeninguri unul și unul, iar Colonia Literară Petrila, fondată în curtea casei lui Sîrbu, se mândrește cu cetățeni precum Ana Blandiana, Ludovic Bacsi, Ion Zubașcu ori Emil Constantinescu.