În analiza Consiliului pentru Combaterea Discriminării

Angajat al Primăriei Petroşani dat afară pentru că nu are un picior!

mircea.borca2Deşi medicii i-au dat voie să lucreze în continuare, chiar dacă numai 4 ore pe zi, un angajat al Primăriei Municipiului Petroşania fost pus, sec, pe liber de şeful SPADPP Petroşani, Daniel Vişan. Cazul este în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Ani de zile a venit la lucru, la Primăria Municipiului Petroşani, chiar dacă în ultima perioadă într-un singur picior. Acum se trezeşte liber de contract, fără să fi avut nici măcar o absenţă nemotivată sau să fi fost consultat la luarea deciziei de eliberare din funcţie. Mircea Borca a lucrat iniţial la Compartimentul Transport din cadrul Primăriei Municipiului Petroşani, însă, în urma unei afecţiuni grave, a rămas fără un picior. A fost mutat la Staţia de Sortare a Deşeurilor, unde s-a dus la lucru timp de 8 ore/zi. Era încadrat ca şi consilier în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi, conform adeverinţelor pe care le deţine, în ultimii trei ani nu a avut nicio absenţă nemotivată sau concediu fără plată, deşi de ani de zile are un picior amputat. Anul acesta, însă, lui Mircea Borca i s-a emis Decizia Medicală Asupra Capacităţii de Muncă nr. 277 din 2014, cu gradul III de invaliditate. În condiţiile legii, o persoană cu un astfel de diagnostic poate lucra 4 ore pe zi, iar actul medical a fost adus la cunoştinţa directorului executiv al SPADPP, Daniel Vişan. Numai că acesta l-ar fi pus fără discuţii pe liber, fără să-i ofere vreo alternativă. Cazul lui Mircea Borca a intrat în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care trebuie să verfice dacă a fost comisă vreo discriminare, în condiţiile în care fostul angajat nici măcar nu ar fi fost consultat la luarea deciziei de eliberare din funcţie din cauza problemelor medicale.
Pe de altă parte, directorul Daniel Vişan susţine că Mircea Borca şi-a semnat deja lichidarea şi că la SPADPP nu există momentan vreun post de 4 ore de lucru pe zi. „Domnul Borca şi-a semnat lichidarea şi urmează să răspundem şi la solicitarea pe care ne-a înaintat-o, de a lucra 4 ore pe zi. Momentan, însă, noi nu avem un astfel de post cu 4 ore/zi”, a declarat Daniel Vişan.