Preoți hunedoreni pătimitori în închisorile comuniste

Arsenie-Boca-la-arestarea-din-1955Joi, 18 decembrie 2014, de la ora 17.00, în sala de festivități „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva (str. George Barițiu, nr. 2), va avea loc  o conferință cu caracter istorico-teologic, intitulată Preoți hunedoreni pătimitori în închisorile comuniste.

Organizată sub patronajul Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, manifestarea dorește să puncteze împlinirea a cinci decenii de la amnistia generală a deținuților politici din închisorile și din lagărele comuniste, spații de exterminare a intelectualității și a spiritualității românești, în care au pătimit și numeroși preoți, monahi și credincioși hunedoreni, pentru unica „vină” de a-L fi iubit și slujit, chiar și cu prețul vieții, pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Conferința va supune atenției publicului participant problematica raportului dintre Stat și Biserică în perioada anilor 1948-1989, o analiză a ideologiei atee comuniste, a legislației anticreștine și a chipului torționarului comunist, respectiv prezentarea medalioanelor biografice și a bogatei moșteniri spirituale lăsate posterității de teologul și profesorul Ilarion V. Felea, respectiv de marii duhovnici contemporani Arsenie Boca, Ioan Sabău și Crăciun Oprea.