Traficanţii comorilor dacice au scăpat de pedeapsă dar sunt buni de plată

bratari-daciceCel mai vechi proces al traficanţilor de comori furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei a fost finalizat după nouă ani de la începerea procesului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa finală, în procesul celor 11 hunedoreni au fost anchetaţi pentru furtul şi traficarea mai multor tezaure de bijuterii şi piese de valoare sustrase din zona fostelor cetăţi dacice, informează adevărul.ro

Magistraţii au redus pedepsele primite de inculpaţi, prin sentinţele date în 2012 de Tribunalul Hunedoara şi în 2013, la judecarea apelului, de Curtea de Apel Alba Iulia. „Instanţa admite recursurile declarate de inculpaţii Deak Alberto Ioan, Groza Ioan Petru, Ceia Iulian, Nedelcu Mugur Niu, Magda David, Zerkula Mihai, Hidişan Ciprian State, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Ion, Vasinca Ileana Sabina şi Nistor Adrian Marcel împotriva deciziei penale din 18 decembrie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori”, a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Mai multe dintre faptele pentru care a fost judecat Iulian Ceia, considerat liderul grupării traficanţilor de comori (tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional în formă continuată, violare de domiciliu, infracţiuni de şantaj) s-au prescris, astfel că el a fost condamnat doar pentru lipsire de libertate în mod ilegal, la doi ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă, şase ani şi patru luni La fel s-a întâmplat şi în cazul altor membrii ai grupului infracţional. Ciprian Hidişan a primit în final şase ani şi patru luni de închisoare pentru furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural şi lipsire de libertate in mod ilegal. Ion Nedelcu, David Magda, Mihai Zerkula şi Miu Nedelcu vor face câte cinci ani de închisoare pentru furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Adrian Nistor a fost condamnat la şase ani şi două luni de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural şi proxenetism, Florin Nistor a primit cinci ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Ioan Groza a primit trei ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, Alberto Deak a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar Ileana Vasinca a fost achitată pentru infracţiunea de instigare la lipsire de libertate, după ce s-a constat decesul acesteia.

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a menţinut celelalte dispoziţii publicate prin hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia. Potrivit sentinţei din 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia, inculpaţii Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Ioan Florin şi Nistor Adrian Marcel trebuiau să restituie statului român contravaloarea sumei de 1.115.760 Euro în lei la data plăţii. Instanţa a obligat de asemenea pe inculpaţii Magda David, Zerkula Mihai, Nedelcu Mugu Niu şi Ceia Iulian să restituie suma de 446.304 Euro, în lei la data plăţii, iar pe Ceia Iulian să plătească alţi 223.152 Euro statului român, reprezentat de Ministerul Culturii.

 

 

 



(Următoarea știre) »