De pe pârtii, la spital. Zeci de turişti s-au accidentat la munte

avalansaZeci de turişti care şi-au petrecut mini-vacanţa de Crăciun la munte au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, iar pentru o parte dintre ei distracţia s-a terminat pe un pat de spital.

Au venit zăpezile şi, o dată cu ele, şi turiştii care au umplut staţiunile montane hunedorene. Numai în Straja au fost mii de turişti la sfârşit de săptămână, iar pârtiile au fost numai bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Stratul de zăpadă atinge şi 80 de centrimetri, aşa că nimeni nu a avut motive să se plângă. “Condițiile de schi sunt bune. Telegondola funcționează, așa că turiștii care vin cu mașina pot să-și lase autoturismele în partea de jos a stațiunii, fără să mai urce și să aglomereze drumul de acces sau parcarea de la intrarea în Straja”, a declarat șeful Salvamont Lupeni, George Resiga. În Straja, salvamontiştii au avut din plin de lucru şi le-au acordat primul ajutor celor care s-au accidentat pe pârtii. Numai în ultimele 4 zile au fost 24 de cazuri de incidente pe pârtii, pentru opt persoane fiind necesară transportarea răniților la spital, după ce au suferit fracturi la mâini sau picioare, iar altele au acuzat traumatisme craniene.
Atenţie la avalanşe!
Pe de altă parte, cei care merg la munte trebuie să fie cu băgare de seamă şi să nu se aventureze pe traseele de creastă. Există riscul producerii unor avalanșe locale în zonele înalte, la peste 1.300 de metri altitudine. „În zona înaltă din masivele Vâlcan și Retezat a nins mult, iar zăpada s-a așternut pentru cea veche, înghețată. De aceea, nu excludem posibilitatea apariției unor avalanșe la peste 1.300 de metri altitudine. Le recomandăm turiștilor să rămână pe domeniile schiabile amenajate și să renunțe, cel puțin pentru moment, la practicarea schiului de tură”, a explicat Resiga. În Straja, salvamontiştii asigură serviciul de permanență cu câte șapte oameni pe tură.