Fitness şi bodybuilding pentru începători

fitnessSanatatea este o comoară pe care puţini stiu să o preţuiască deşi aproape toţi se nasc cu ea“.

Sportul înseamnă sănătate, optimism şi poftă de viaţă, dar nu numai atât. Sportul ajută la eliminarea kilogramelor în exces şi reglează greutatea corporală. Puteţi interacţiona cu oameni, aşadar sportul ajută la consolidarea relaţiilor interumane.

Ce înseamna fitness şi ce înseamnă bodybuilding? Vom explica fiecare termen în cele ce urmează.

Termenul de fitness nu exprimă altceva decât capacitatea de efort sau pregătire fizică a unui individ. Putem spune că fitnessul reprezintă capacitatea de a efectua eficient orice activitate fizică, fără a epuiza complet resursele de energie necesare unei situaţii date, iar capacitatea de efort nu este determinată numai de bagajul aerobic, cum se sugerează de cele mai multe ori în revistele de slăbit, ci şi de pregătirea fizică a unui individ.

Bodybuilding-ul este orientat spre obţinerea unei mase musculare cât mai mari, fără să neglijeze aspectele date de definire, simetrie şi armonie. Forţa şi rezistenţa musculară sunt aspectele cheie, care şi conduc la dezvoltarea masei.

Stabilind o definiţie pentru cei doi termeni în ceea ce urmează vă vom prezenta câteva aspecte extrem de importante pentru orice începator din sala de forţă.

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faci (pe lângă clasicele analize pe care sunt aproape convins că nimeni nu şi le face) este să îţi stabileşti obiectivele. După ce ţi-ai stabilit obiectivele şi ţi le-ai delimitat bine, trebuie ţinut cont de cât esti dispus să investeşti în acest sport, atât din punct de vedere al timpului cât şi din punct de vedere al banilor.

Ce îţi trebuie în sală în aceste condiţii?

Obiective bine definite, rabdare, perseverenţă şi din nou răbdare. Cele mai multe greseli facute de începatori apar din cauză că nu au răbdare. Important este să ştii ce vrei, să iţi placă ceea ce faci, să execuţi mişcările corect şi să ai răbdare şi forţă de muncă.

Recomandat este să te încălzeşti înainte de antrenament, iar după antrenament să faci un stretching şi eventual un cool-down. Dacă ultimele două faze mai pot fi ignorate, încalzirea este obligatorie! Recomandat pentru începatori este ca cel putin o săptamână să execute un program de tip circuit, să nu intre direct în programele clasice sau complexe – împărţite pe grupe musculare. Cum am spus mai sus, este indicat un antrenament de tip circuit pentru a da timp corpului să se obişnuiască cu noul tip de efort, să inţeleagă muşchiul că va avea de lucru.

Un antrenament de tip circuit înseamna că în aceeaşi zi vei lucra toţi muşchii corpului, puţin din fiecare. Iată mai jos un exemplu de astfel de program:

Se începe cu exerciţii  de tip cardio (banda, bicicleta, stepper) la o intensitate mică timp de 5 minute. În acest timp se măreşte intensitatea, dar nu prea mult!  Moderat, astfel încât să îţi pui sângele în circulaţie, să îţi crească pulsul şi temperatura corpului, dar nu să oboseşti.

Dupa cele 5 minute de exerciţii cardio, începe incalzirea incheieturilor si articulatiilor, apoi  se trece la încălzirea grupelor musculare. Aşa cum am spus fiind vorba de un antrenament de tip circuit se vor lucra toate categorile de grupe musculare (piept, braţe, spate, abdomen, picioare), fiecare cu aparatele specifice. Antrenamentul va fi unul de o  intensitate moderată pentru a da timp corpului să se obişnuiască cu efortul. Acest tip de antrnament este recomandat timp de o săptămână în cazul celor care au mai făcut sport de-a lungul timpului şi două săptămâni în cazul persoanelor sedentare.

Dupa minim 3 luni de mers constant în sală încep să apară primele rezultate, ar trebui să iţi poţi da seama după tot acest timp ce merge la antrenament si ce nu merge şi să reuşeşti sa modifici ce trebuie în funcţie de obiectivele pe care ţi le-ai stabilit.

 



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »