Cheile Jiețului -leac pentru petrecăreți

 

jietZeci de turişti şi localnici au ieşit la plimbare în munţii din Valea Jiului. Petrecăreţii au ales aerul tare de munte pentru a „linişti” sărmăluţele şi restul bunătăţilor de pe masa de sărbători.

Cheile Jieţului de la baza Parângului au fost locul ideal pentru plimbare, iar pentru unii încă un ultim motiv de petrece. „Am ieşit la plimbare pentru că sunt ultimele zile de petrecere. Începem munca şi am vrut o plimbare de vreo două ore cât să luăm aer tare de munte. Este prea frumos şi ne-am hotărât să facem o plimbare prelungită. Avem mâncarea luată pentru drum în caz că li se făcea copiilor foame, adică tot pentru o petrecere în aer liber”, a spus Florin, unul dintre cei ieșiți în Cheile Jieţului. Zona sălbatică a fost şi principala ţintă a turiştilor aflaţi în staţiunea Parâng, care au ales drumeţiile pentru a admira gheţarii naturali formaţi pe stânci. Gheţarii sunt locul ideal de escaladă, iar aici îşi fac pregătirea anual salvamontişti ori temerari. 

Distracție periculosă 

În afară de cei care au ieșit la plimbare în Cheile Jiețului, au fost și mulţi tineri care au transformat şoseaua în pârtie pentru sanie. Ca şi în anii trecuţi şi în acest week-end pe drumul alpin întâlneai numeroase sănii ce erau tractate de autoturisme. “Este un act de inconştienţă, pe un drum circulat cum este cel în cauză şi plin de gheaţă. Întâlneşti zeci de copii, tineri şi chiar adulţi pe sănii şi legaţi de autoturisme care coboară în trombă pe drum şi în curbe în care cu greu se pot strecura două autoturisme”, spun salvamontiştii. În anii trecuţi această distracţie a băgat mai mulţi tineri în spital.

Maximilian Gânju