Cărbune din import în cuptoarele de la Mintia

Termocentrala Mintia arde cărbune din import. Au ajuns deja aproximativ 10.000 de tone de huilă, din cantitatea totală contractată de Complexul Energetic Hunedoara.

huila

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, a precizat că, în total, la Mintia vor ajunge 40.000 de tone de huilă. „Circa 10.000 de tone s-au adus deja din 40.000 de tone contractate”, a declarat Niculescu. În toamna anului trecut, CEH a finalizat licitaţia pentru importurile de huilă, iar cărbunele este adus tocmai din Africa de Sud. Cărbunele a început să vină încă de la începutul lunii decembrie, pentru a completa necesarul şi pentrua  trece peste perioada de iarnă. Nu este pentru prima dată când Mintia se aprovizionează cu huilă din Africa de Sud, iar un contract similar a mai fost încheiat şi pe vremea când CEH era condus de Costel Alic.

Termocentrala Paroşeni trebuie să se descurce, însă, cu huila autohtonă, care are o putere calorică mai mică . Calitatea slabă a  cărbunelui, corelată cu alţi afctori importanţi, a contribuit şi la avaria care a lăsat, chiar în noaptea de Anul Nou, zeci de mii de oameni din Valea Jiului în frig. „Cărbunele ar fi trebuit, în mod normal, să intre prin Preparaţia Coroieşti, însă ar fi îngheţat bocnă şi s-ar mai fi dezgheţat atunci când temeraturile ar fi crescut. Atunci am considerat că este mai bine să-l introducem aşa în consum”,a  explicat Niculescu.

Mai ieftin decât cărbunele autohton

 De precizat că, pe fondul lipsei investiţiilor din industria extractivă, cărbunele din imnport, cu tot cu transport, a ajuns să fie mult mai ieftin decât cel produs în minele din Valea Jiului. Asta pe lângă faptul că unităţile miniere din Valea Jiului nu pot asigura întreaga cantitate necesară stabilită ca rezervă legală pentru perioada de iarnă. Ca să treacă de vârful de iarnă, numai Termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună în medie 140.000 de tone de cărbune pe lună. Oficialii CEH au arătat că huila din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal, în timp ce necesarul minim al termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Iar preţul cărbunelui achiziţionat din alte surse, conform procedurilor, este de 70 de lei pe Gcal, costurile incluzând transportul până la termocentralele beneficiare. În schimb, cel produs de minele viabile incluse în CEH – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – are costuri de producţie medii de aproximativ 112 lei pe Gcal.