Şase decenii de activitate artistică sub egida Cercului “Paleta”, la Lupeni

Paleta 60Rezultat al unei efervescenţe artistice catalizate în jurul regretatului maestru Iosif Tellmann, în anul 1955 la Clubul Sindicatelor EM Lupeni avea să se nască cercul artiştilor plastici din Lupeni, “Paleta”. Sub îndrumarea artistului complet care a fost Iosif Tellmann, “Paleta” a adunat câteva zeci de tineri plini de talent, dornici de a-şi exprima trăirile prin intermediul artelor plastice.

De atunci s-au scurs deja 60 de ani. Între timp, maestrul Iosif Tellmann a trecut în eternitate, iar “Paleta” s-a transformat la rândul ei, în semn de respect pentru fondatorul ei, în Asociaţia Culturală “Iosif Tellmann” Lupeni. De-a lungul anilor, artiştii instruiţi la “cursul de artă” susţinut cu pasiune de Iosif Tellamnn au devenit, la rîndul lor, “vedete” ale expoziţiilor de arte plastice organizate constant la Galeria de artă din Lupeni, până de curând singura de acest fel din Valea Jiului. Unii dintre foştii discipoli ai lui Tellmann au trecut deja, la rîndul lor, în eternitate, lăsând în urma lor o zestre artistică de mare valoare. Alţii sunt astăzi nume cu rezonanţă în viaţa culturală a Văii Jiului, la umbra cărora se ridică încet, dar sigur, o nouă generaţie de artişti care vor avea menirea să ducă mai departe “Paleta” – moştenirea maestrului Tellmann.

SAMSUNG CAMERA PICTURESO parte dintre aceşti artişti au răspuns invitaţiei actualului preşedinte al Asociaţiei Culturale “Iosif Tellmann”, prof. Simonel Bucur (el însuşi fost elev al lui Iosif Tellmann) de a marca aniversarea celor 6 decenii de activitate a cercului plastic de la Lupeni în cel mai frumos chip cu putinţă, prin organizarea unui vernisaj comun de artă. Aşa se face că, pe simezele micuţei galerii de artă din Lupeni, s-au regăsit selecţii din lucrări ale unor artişti din “generaţia de aur” precum Eugen Bencău, Tiberiu Boşneag, Simonel Bucur, Mirela Falticska, Toader Galu, Aurel Hojda, Sergiu Cristian Ianza, Elisabeta Kocsik, Eliodor Mihăileanu, Maria Muller, Petru Murg, Petronela Murg, Francisc Nemeth, Daniela Paşca, Minerva Pâs, Angelica Pârvu, Magdalena Sâmborean, Mirela Vişan, Maria Zborovski, Petru Zmed, Maria Stănilescu, alături de lucrări ale unei noi generaţii de artişti, precum Kriss Falticska, Filip Cristian, Bucur Sebastian Oroles, Petronela Baldovin, Adrian Zmed, Elena Luţaş, Alexandra Cacovean şi mulţi, mulţi alţii.

iosif tellmannIstoria celor 6 decenii de artă plastică intră, din acest an, într-o nouă etapă, demnă de statutul european pe care îl are Lupeniul, alături de întreaga Românie. Prezent la expoziţia aniversară a celor 60 de ani de existenţă a Cercului artistic “Paleta”, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă a promis că anul 2015 va consemna “transferul” galeriei de artă din Lupeni în noul Palat al Culturii, renovat de autorităţile locale graţie fondurilor europene accesate în acest sens. Cu o astfel de perspectivă, comunitatea artistică din Lupeni are toate atuurile pentru a duce mai departe, pentru alte şi alte decenii, moştenirea culturală a celui care a fost nu doar un artist remarcabil, ci şi un desăvârşit promotor al culturii locale, Iosif Tellmann.