Migraţia a scăzut şi numărul avorturilor

avortNumărul avorturilor în Valea Jiului a scăzut semnificativ, iar medicii specialişti spun că unul din factorii care au contribuit este şi migraţia oamenilor către vestul Europei, în căutarea unui loc de muncă.

Numărul tinerelor din Petroşani sau restul Văii Jiului care apelau la o întrerupere de sarcină era extrem de ridicat, iar medicii aveau solicitări zilnic pentru a interveni. În urmă cu 15 ani, de pildă, se făceau şi 1.800 de întreruperi de sarcină anual. Astfel, în anul 1995, într-una dintre lunile de vârf în ceea ce priveşte numărul de avorturi, s-au înregistrat aproape 200 de astfel de cazuri.

Situaţia a început să se schimbe în bine, în ultimii ani, iar metodele de contracepţie şi conştientizarea tinerilor au făcut ca avorturile să fie în scădere. „Se pare că planning-ul familial a început să funcţioneze şi, în acelaşi timp, tineretul este ceva mai instruit în privinţa practicării sexului neprotejat. Pe de altă parte, numărul avorturilor a scăzut şi ca urmare a reducerii populaţiei fertile, tot mai numeroşi fiind tinerii care au plecat din Valea Jiului în ultimii ani, după ce au fost disponibilizaţi sau pentru a-şi căuta un loc de muncă în străinătate”, consideră specialiştii.

Chiar dacă se simte o scădere a întreruperilor de sarcină la nivel general, totuşi se menţine destul de ridicat, din punctul de vedere al medicilor, numărul minorelor care ajung la spital pentru această intervenţie.