Radu Sorin: Universitatea organizează un congres mondial pe minerit

rsSpecialiştii în energie ori minerit îşi dau întâlnire la Petroşani, la Congresul mondial „Balkanmin” 2015, organizat de Universitatea din Petroşani. 

Universitatea din Petroşani organizează între 20 şi 23 septembrie a.c., la Petroşani, Congresul mondial Balkanmin, la care vor fi prezente 22 de state cu industrie minieră de pe mapamond, cum ar fi cei mai importanţi „jucători” din Europa, Germania şi Polonia, în ceea ce priveşte mineritul. Simpozionul are o importanţă deosebită mai ales pentru companiile româneşti producătoare de energie cum ar fi Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara. De altfel, oltenii şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta la organizarea evenimentului şi au avut în această săptămână o întâlnire cu profesorii universitari de la Petroşani. Totodată şi CE Hunedoara va fi reprezentat la congres. „Am discutat c directorul general al Complexului Energetic Oltenia, în primul rând, această colaborare în calitate de coorganizator. Directorul general a fost invitat să susţină o lucrare în plenul conferinţei dar şi alţi colaboratori atât din domeniul de exploatare minieră cât şi din domeniul energetic din CE Oltenia”, a declarat profesorul universitar Radu Sorin care se ocupă de eveniment alături de preşedintele congresului, prof. Nicolae Iliaş.

Soluţii pentru CE Hunedoara

Reprezentanţii celor două companii energetice pot găsi soluţii pentru a-şi eficientiza activitatea, acesta fiind şi principalul motiv pentru care CE Oltenia a urmărit să devină unul dintre organizatori. „Este adevărat că pot apărea şi soluţii pentru mineritul Văii Jiului, al României, pot apărea mai ales pentru faptul că se împărtăşeşte experienţa unor ţări care continuă cu succes activitatea minieră. Exemple ar fi Polonia sau Germania”, a mai declarat Radu Sorin. Evenimentul este la ediţia a şasea, se organizează din doi în doi ani şi ultima ediţie a avut loc în Macedonia. Anul acesta, în premieră, vor participa la lucrări şi specialişti din Iran şi Egipt, ţări care sunt extrem de interesate de pregătirea specialiştilor români în aceste domenii.