Salariul minim în România poate ajunge la anul la 1.200 de lei

banSalariul minim pe economie în România ar putea ajunge anul viitor la 1.200 de lei. Acum e de 975 de lei. De la 1 iulie, salariul minim pe economie va creşte cu 75 de lei. Polonia şi Croaţia au un salariu minim de două ori mai mare decât România. Liderii topului sunt Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Pentru angajator, cheltuiala cu nouă majorare înseamnă 91 de lei pentru fiecare salariat. Chiar şi aşa, România şi Bulgaria sunt pe ultimele locuri în clasamentul statelor din Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atrage atenţia că o astfel de decizie trebuie cântărită cu mare atenţie. Deşi nu ar avea influenţe majore asupra bugetului, riscă să afecteze competitivitatea economică: „O forţare administrativă a creşterii salariului minim care să pună presiune pe costurile de productivitate şi competitivitate nu e de dorit”.

În paralel cu majorarea salariul minim pe economie, Guvernul vrea să modifice şi legea salarizării unitare. Astfel încât să micşoreze diferenţele între nivelul minim şi cel maxim, dar şi numărul claselor de salarizare.

923.000 dintre cei 1,1 milioane salariaţi din sectorul bugetar au un salariu net sub 1.250 de lei.

În 2014, salariul minim pe economie a crescut la 900 de lei. La începutul acestui an a ajuns la 975 de lei, iar a două etapă de majorare este programată pentru 1 iulie, cu încă 75 de lei.

Polonia şi Croaţia au un salariu minim de două ori mai mare decât România. Liderii topului sunt Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Sursa: TVR 1



(Următoarea știre) »