Dezvăluirile anchetatorilor. Inculpaţii din Dosarul „Gala Bute” şi-ar fi negociat la telefon „aranjamentele” financiare

interceptari2Pe măsură ce dosarul se îngroaşă, apar noi probe uluitoare în dosarul „Gala Bute”, care ăi vizează şi pe primarul din Lupeni, Cornel Resmeriţă, dar şi pe fraţii Adrian şi Miron Gărdean, reprezentanţii termogaz Company Haţeg.

Interceptările telefonice despre care vorbesc anchetatorii aduc amănunte despre aranjamentele făcute al limita legii, negocieri de care Elena Udrea nu ar fi în nici un caz străină. Cei implicaţi în dosar s-ar fi întâlnit în diverse locuri, cum ar fi case de vacanţă sau chiar la ministerul turismului, condus de Udrea.  Într-una dintre interceptări, consilierul Elenei Udrea, Ştefan Lungu, vorbeşte cu Adrian Gărdean chiar despre întâlnirile pe care ea le intermedia, se arată în referatul procurorilor:

„La data de 12-01-2011, ora 17:04:56, Adrian Gărdean are o discuţie cu Lungu Ştefan, care promite că va organiza o întâlnire cu ministrul Udrea Elena şi cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George):

ŞTEFAN LUNGU:Şi vroiam să te întreb, mâine dimineaţă pe la un 11… cam cum ai fi, cu timpul?

ADRIAN GĂRDEAN: Dacă e să vin acolo!…

ŞTEFAN LUNGU: I..

ADRIAN GĂRDEAN:Eu plănuiam să plec la Petroşani, dar nu mai plec, atunci.

ŞTEFAN LUNGU: A… Păi, m-a rugat „doamnă”. Mi-a zis în felul următor, „să nu pierdem timp”, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Şi a zis „neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu NASTASIA, pentru că el răspunde de ea”.

ADRIAN GĂRDEAN: Aha.

ŞTEFAN LUNGU: Direct!… Şi a zis „Băi, deci eu mă văd de curtoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui GEORGE NASTASIA. Ce rost are, să pierdeţi timp?”. (Neinteligibil). Ne vom vedea, nu-i nici o problemă asta, că e o chestie de…

ADRIAN GĂRDEAN: Da, da, da!

ŞTEFAN LUNGU: Dar, „pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns”, a zis „mergeţi”…

ADRIAN GĂRDEAN: OK. Şi atuncea, mâine la 11 ar putea NASTASIA să?…

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da! Da, ca la 10 mai are, deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 şi… Hai la… şi mai devreme, dacă este. Şi la un 9,30, atunci, se poate, că mai mult de jumate de oră, probabil, nu durează!

ADRIAN GĂRDEAN: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

ŞTEFAN LUNGU: Hai la 9,30, atunci! La nouă jumătate…

ADRIAN GĂRDEAN: Deci, 9,30 acolo la…

ŞTEFAN LUNGU:Da…da, da..

ADRIAN GĂRDEAN: …la Casa Populară!….

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da. Mergem acolo, la birou şi urcăm direct la el, pentru că după unsprezece şi jumătate, doisprezece începe şi se aglomerează şi nu mai ajungem….nu mai, nu mai e om!

ADRIAN GĂRDEAN: OK. La 9,30, atunci, voi fi acolo!

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da! C-am vorbit cu el şi mi-a zis „Băi, eu n-am o agendă, cum e la „doamna”, pe ore! Vino de dimineaţă…. şi stăm de vorbă. Nu e nici o problemă. Vorbim, vedem toate”… Şi atunci mâine, când suntem acolo, vorbim şi de celelalte „microprobleme!”….

 

La data de 03-02-2011, la ora 10:43:52, între cei doi are loc o nouă discuţie pe această temă:

 

ŞTEFAN LUNGU: La două şi jumătate rămâne?

ADRIAN GĂRDEAN: Da, da!

ŞTEFAN LUNGU: Gata! Două şi jumătate, acolo!

ADRIAN GĂRDEAN: A… Spune-mi! Să mai fie unul, pregătit, sau nu?

ŞTEFAN LUNGU: A… Deocamdată, nu! Dar… vedem, când vorbim noi doi! Când ne vedem, la două jumate, vorbim!

ADRIAN GĂRDEAN: Aha…

ŞTEFAN LUNGU: Că încă nu ştiu exact, o treabă!

ADRIAN GĂRDEAN: Să mă organizez şi eu, dacă!…

ŞTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu, nu!… Nu,nu, nu. Pentru că s-ar putea să… Nici măcar să nu rămână locaţia de care am vorbit ieri, pentru întoarcere! S-ar putea să mearga în… cu totul şi cu totul altî parte!
ADRIAN GĂRDEAN: Aha… Şi, NASTASIA, vine şi el sus acolo sau nu?
STEFAN LUNGU: Nu cred! Nu cred, momentan!
ADRIAN GĂRDEAN: Nu vine!…Aha.
STEFAN LUNGU: Nu cred, momentan”.

*Plăţi la pachet cu sponsorizările

gardean Pe de altă parte, aşa cum rezultă şi din declaraţiile uinora dintre inculpaţi, la începutul anului 2011 ministrul Udrea Elena ar fi avut o întâlnire cu omul de afaceri, reprezentant de fapt al societăţii Termogaz. Cu acest prilej, Udrea Elena i-ar sugerat lui Gărdean că, în schimbul plăţilor la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanţate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări. Ulterior, omul ed afaceri s-ar fi întâlnmit la sediul ministerului cu Nastasia Gheorghe şi Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului Udrea Elena, prilej cu care cei doi funcţionari i-au amintit acestuia că trebuie să încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care reprezentantul Ternmogaz Company a fost de acord. Suma stabilită de Nastasia Gheorghe pentru a face obiectul „sponsorizării” a fost de 3.000.000 RON, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de Termogaz Company pentru lucrările finanţate de minister. Anchetatorii susţin că soluţia convenită a fost încheierea unui contract fictiv de publicitate între Termogaz Company şi Europlus Computers, prin care societatea lui Rudel Obreja încasa suma de 3.000.000 lei.

 

Arest la domiciliu pentru Cornel Resmeriţă. Urmează recursul DNA

 

SALTATPus sub urmărire penală de către procurorii DNA, primarul Cornel Resmriţă este deocamdată în arest la domiciliu, ca urmare a soluţiei pronunţate de Tribunalul Bucureşti în noaptea de marţi spre miercuri. Soluţia nu este definitivă şi este de aşteptat ca DNA să o conteste. Surse juridice spun că, cel mai probabil, contestaţia va fi analizată vineri, la Curtea de Apel Bucureşti.

Anchetatorii au calculat prejudiciul produs prin acţiunile sale de edilul din Lupeni la peste 2,5 milioane de lei după ce ar fi  atribuit direct un contract supraevaluat căter Termogaz Company. „La data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.  Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni.  Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”.  Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013”, au arătat procurorii anticorupţie.