Sume mari destinate ”plăților pentru înverzire”. Fermierii obligați la practici agricole ecologice

imagesAșa numita ”plată pentru înverzire” se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică pe suprafaţă. Începând cu 1 ianuarie 2015, aceștia vor fi obligaţi să aplice, pe toate terenurile eligibile la plată, câteva practici agricole specifice.

Acestea înseamnă diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente existente la nivel naţional şi păstrarea unei zone de interes ecologic. Fermierii certificaţi ecologic beneficiază implicit de plata pentru înverzire pentru suprafeţele în conversie și certificate. La fel şi fermierii care au întreaga exploataţie cu culturi permanente.

Exploataţiile aflate integral sau parţial în zone de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică vor primi plata pentru înverzire dacă aplică practicile obligatorii, în măsura în care aceste practici sunt compatibile, în exploataţia în cauză, cu obiectivele de conservare.

Din banii alocați anual României în perioada 2015-2020, din Fondul European de Garantare Agricolă, aproape o treime vor merge către plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu.

Sursa:ziarulunirea.ro