Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara: „Trei catastrofe ameninţă judeţul. Unde sunt parlamentarii puterii?”

622851_381926415221203_202204011_oDeputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, spune că asupra judeţului planează pericole cu potenţiale efecte la fel de dezastruoase precum cele ale „restructurării” mineritului şi siderurgiei din perioada 1996 – 2003. Hărău reclamă, în acelaşi timp, lipsa de reacţie a parlamentarilor din arcul puterii, despre care crede că preferă să tacă doar ca să nu-şi supere şefii şi să mai aibă astfel şanse la un nou mandat.
Lipsa accesului la autostradă a municipiilor Deva şi Hunedoara, împărţirea incorectă a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale şi solicitarea FMI de a se închide Complexul Energetic Hunedoara sunt cele trei mari pericole care planează asupra judeţului, în opinia deputatului PNL.

Obiectiv important, doar un „amănunt”

Carmen Hărău a participat la analiza Master – planului pentru Transporturi al României, ocazie cu care a constatat că în opinia unor parlamentari, nodul la autostradă cerut pentru Hunedoara şi Deva, obiectiv foarte important pentru economia judeţului, este considerat a fi „doar un amănunt” de către preşedintele Comisiei pentru Transporturi din Senat, Mihai Fifor (PSD).

„Nu voi accepta ca viaţa hunedorenilor să fie considerată, de către parlamentarii din arcul puterii, un amănunt. Şi mă simt îndreptăţită să îi întreb public pe colegii parlamentari ai puterii din judeţul Hunedoara: au discutat şi grupul lor politic această problemă a hunedorenilor? Ce au de gând să întreprindă, prin guvernul pe care îl susţin, pentru înlăturarea pericolelor care planează asupra judeţului? Pun aceste întrebări pentru că la şedinţele comisiilor unde s-au discutat aceste aspecte nu i-am văzut, interpelări pe aceste subiecte nu au, nici la tribuna Parlamentului nu susţin interesele hunedorenilor (…) Ştiu că este de preferat să nu-ţi deranjezi şefii politici, mai ales că parlamentarele următoare se vor desfăşura cu vot pe liste şi, dacă nu eşti un pesedist cuminţel, şeful nu te pune (pe listă – n.red.). Dar nu cred că este corect faţă de hunedoreni, cei care i-au trimis în Parlament, să le sacrifice soarta pentru un mandat în plus!”, declară Carmen Hărău.

 

Guvernul distruge CEH.

Solicitarea făcută de FMI referitoare la închiderea Complexului Energetic Hunedoara este un alt motiv de îngrijorare. Carmen Hărău crede că, din păcate, FMI nu va renunţa uşor la o asemenea idee: „CEH a ajuns pe lista neagră a FMI din cauza faptului că a fost şi este căpuşat, iar o strategie energetică naţională clară, de fapt, nu există. Reprezentanţii FMI nu vor renunţa la idee. Au dat, deocamdată, un pic înapoi. În discuţiile cu reprezentanţii Fondului, le-am cerut să vină cu soluţii constructive, pentru că soluţii distructive are Guvernul, din păcate. Am arătat clar faptul că CEH are aproximativ 6.500 de angajaţi şi că anul trecut a livrat 7 la sută din energia produsă de România, fiind vorba de o entitate economică foarte importantă şi pentru ţară şi pentru judeţ”.
Se anunţă un dezastru în administraţie
Noua modalitate de a repartiza bugetelor locale banii din cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit se numără, de asemenea, pe lista pericolelor semnalate de Carmen Hărău. Deputatul liberal spune că metoda gândită de guvernarea PSD lasă fără bani judeţe ca Hunedoara, Arad, Timiş sau Bihor şi trimite mai mulţi bani spre judeţe ca Teleorman, Olt, Gorj sau Dolj. „În judeţul Hunedoara sunt puţine primării mici care primesc mai mulţi bani. Am în agenda mea cazurile a 20 de primării, conduse inclusiv de membri ai PSD, care se vor afla în mare dificultate în acest an. Explicaţia aceea prin care ni se spune că problemele s-ar putea rezolva la rectificarea bugetară din iunie nu ţine, pentru că banii sunt deja alocaţi pe unităţi administrative. De fapt, după rectificarea din iunie cred că se va merge pe principiul «scapă cine poate». Algoritmul nou de echilibrare a bugetelor locale din acest an conceput de PSD şi adoptat fără un studiu de impact prezentat public a făcut ca judeţul Hunedoara să se numere printre cele mai defavorizate din ţară”, adaugă Carmen Hărău.

sursa:glasul-hd.ro

Scris de Ciprian IANCU