In asteptarea primaverii: prognoza meteo pe două săptămâni

martAdministraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 16 februarie – 1 martie, pentru  regiunile din ţară. Atât în Transilvania cât şi la munte, vremea se va încălzi treptat după 20 februarie.

 TRANSILVANIA

În perioada 17-19 februarie vremea va fi rece, cu precădere noaptea, când gerul se va instala în toată regiunea. Maximele temperaturii aerului vor fi în medie de -3…1 grad, iar minimele de -14…-9 grade, cu valori chiar mai scăzute în depresiuni. După 20 februarie, vremea se va încălzi treptat, astfel că vor fi valori termice de 4…8 grade în medie ziua şi -4…-2 grade noaptea. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, vor fi posibile uşoare variaţii de la o zi alta, dar în general temperaturile se vor menţine peste cele normale pentru sfârşitul de februarie.

În prima săptămână doar trecător vor fi ninsori şi lapoviţe, în special în estul regiunii, apoi va creşte probabilitatea pentru precipitaţii locale, mixte.

 LA MUNTE

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme rece, chiar geroasă noaptea, urmând a se înregistra maxime de -8..-2 grade şi minime de -14…-8 grade, în medie. În schimb, începând cu data de 20 februarie, temperaturile vor fi în creştere, depăşind regimul termic normal al perioadei. Astfel, vor fi valori pozitive ziua, iar pe timpul nopţilor -6…-4 grade, în medie. Până la sfârşitul celor două săptămâni nu sunt de aşteptat variaţii termice semnificative.

În prima săptămână pe areale restrânse vor fi ninsori slabe, trecătoare, apoi va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte, cu caracter local.