Durata optimă a somnului a fost indicată într-un îndrumar al National Sleep Foundation din SUA

Numărul necesar al orelor de somn de care are nevoie omul în diferitele etape ale vieții sale este cuprins într-un îndrumar publicat recent în Sleep Health, revista oficială a National Sleep Foundation din SUA, informează publichealthwatch.wordpress.com

somn-oboseala_80907400Recomandările extind marja orelor de somn pentru copiii în vârsta cuprinsă între 4 luni și 17 ani. Totuși, pentru noii născuți marja s-a îngustat exprimându-se punctul de vedere că nou născuții de până la 3 luni trebuie să doarmă 14-17 de ore pe zi, spre deosebire de recomandarea anterioară de 12-18 ore.

Recomandările pentru adulții de toate vârstele, de la 18 ani la peste 65 de ani, rămân neschimbate: între 7 și 9 ore pe noapte.

Recomandările pentru fiecare grupă de vârstă:
Nou născuți (0 la 3 luni): Marja orelor de somn se îngustează la 14-17 ore pe zi (anterior era de 12-18 ore).
Bebeluși (4 la 11 luni): Marja orelor de somn se extinde cu 2 ore la 12-15 ore (anterior era de 14-15 ore).
Copii mici (1 la 2 ani): Marja orelor de somn se extinde cu o oră la 11-14 ore (anterior era de 12-14 ore).
Preșcolari (3 la 5 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 10-13 ore (anterior era de 11-13 ore).
Copii de vârstă școlară (6 la 13 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 9-11 ore (anterior era de 10-11 ore).
Adolescenți (14 la 17 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 8-10 ore (anterior era de 8,5-9,5 ore).
sleepingTineri adulți (18 la 25 ani): Marja orelor de somn se stabilește la 7-9 ore (nouă categorie de vârstă).
Adulți (26 la 64 ani): Marja orelor de somn nu se schimbă și rămâne la 7-9 ore.
Adulți mai vârstnici (peste 65 ani): Marja orelor de somn este de 7-8 ore (nouă categorie de vârstă).

Acest studiu marchează o nouă etapă în cercetarea problemelor somnului făcută de National Sleep Foundation. „Este prima oară când o organizație profesională pune la punct recomandări concrete pe baza unei examinări riguroase și sistematice a literaturii științifice mondiale care face legătura între durata somnului și starea de sănătate, performanța și siguranța personală”, a spus într-o declarație Dr. Charles Czeisler, președintele consiliului director al Fundației.

Recomandările Fundației au fost formulate de un panel de 6 experți în problematica somnului și au fost revizuite și completate de experți de la American Association of Anatomists, American College of Chest Physicians, American Neurological Association, American Psychiatric Association, Gerontological Society of America, Society for Research in Human Development, American Congress of Obstetricians and Gynecologists, American Academy of Pediatrics, American Geriatrics Society, American Physiological Society, American Thoracic Society și Human Anatomy and Physiology Society.

s560x316_nesomnDoar o singură noapte prost dormită poate modifica modul în care hormonii regularizează funcția apetitului, iar incidența obezității este mai mare la persoanele care adesea nu dorm destul. În plus, poate exista o corelație între lipsa de somn și lipsa de efort fizic. Observațiile asupra unui grup de copii din Texas au arătat că acei copii care nu dorm destul noaptea pot sau sunt predispuși să devină obezi în următorii 5 ani, notează publichealthwatch.wordpress.com.

Sursa:AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)

 (Următoarea știre) »