21 de milioane de dolari s-au pierdut/Echipamentele ruseşti sunt nefolositoare

Echipamentele de producţie rusească din curtea Termocentralei Mintia pentru care acum 12 ani s-au alocat 21 de milioane de dolari sunt inutile.

mintiaUn fel de apă sfinţită, care nu face rău, dar nu aduce nici nimic bun. Aşa  sunt şi echipamente de producţie rusească în valoare de 21 de milioane de dolari, care zac nefolosite în curtea Termocentralei Mintia de mai bine de 12 ani. Echipamentele au fost cumpărate în perioada Guvernului Năstase, pentru retehnologizarea grupului IV energetic, dar investiţia a fost ulterior blocată. Fosta conducere a  Complexului Energetic Hunedoara ar fi vrut să le folosească în actualul proiect de retehnologizare a grupului energetic nr. 4, numai că materializarea intenţiei este puţin probabilă. Surse bine informate spun că sunt prea vechi şi nu ar aduce nici un plus calitativ faţă de ce este la ora actuală, aşa că nu există nici un temei pentru a fi utilizate. Este nevoei de echipamente moderne, performante, ceea ce nu se mai poate spune despre utilajele ruseşti.

De precizat că echipamentele respective au fost achiziţionate pentru – la vremea respectivă – un ipotetic program de retehnologizare, aflat mai mult la nivel de studiu, de necesitate şi nepus în practică niciodată. Când s-a găsit finanţare nu s-a găsit contractor general care să accepte sumele alocate în acest sens, iar ulterior, când în sfârşit ar fi avut cine să lucreze, nu a mai fost finanţarea, recunoşteau oficialii Electrocentrale Mintia.

Dacă până la urmă se vor găsi garanţiile necesare, la Mintia ar urma să fie implementat, cu ajutorul unui credit furnizor, un program de modernizare a Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la grupurile 3 şi 4. La începutul lunii septembrie, Guvernul a anunţat că a fost încheiat contractul în valoare de 270 de milioane de dolari, investitorii fiind chinezii de la compania China National Electric Engineering Construction Corporation. Numai că înţelegerea s-a blocat la momentul negocierii garanţiilor.