Ce se întâmplă cu banii?!Primăria Petrila în impas după ce a vândut un teren, iar Prefectura a anunţat că e ilegal

După ce a încurcat grav treburile, prin vânzarea unui teren înainte să aibă avizul de legalitate al Prefecturii Hunedoara, Primăria Petrila caută soluţii pentru a-şi acoperi derapajele de la lege

98117_evlasgPrefectura Hunedoara a invalidat la Petrila, dintr-un foc, trei hotărâri de consiliu local adoptate în această lună. Cea mai sensibilă problemă este generată de un teren vândut către un om de afaceri care intenţionează să-şi extindă activitatea de producţie deja demarată. Decizia de vânzare a terenului aferent halei de producţie pe care investitorul o deţinea deja în Petrila a fost adoptată în şedinţa Consiliului Local din luna ianuarie. O suprafaţă de aproape 1.300 de metri pătraţi, pentru care s-a stabilit drept preţ de vânzare suma de 30.034 de lei, sumă care include şi raportul de evaluare dispus în acest dosar conform legii. Terenul se află pe amplasamentul fostei minei Petrila Sud, care a fost ecologizată, iar trenul a fost pus la dispoziţia celor care doresc să-şi dezvolte aici afaceri. În momentul în care au decis înstrăinarea terenului, oficialii de la Petrila au recunoscut că este cel mai scump teren pe care l-au vândut până acum.

Proiectul a fost declarat ilegal

Numai că oficialii Prefecturii Hunedoara au stabilit că proiectul de hotărâre este ilegal. Potrivit prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, „însuşi titlul hotărârii face referire la terenul aferent proprietăţii, în loc de terenul aferent construcţiei, astfel încât prevederile art. 123 al. 3 din Legea 215/ 2001 a adminsitraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nu-şi găseşte aplicabilitatea în cazul de faţă”. Oficialii Prefecturii Hunedoara au atras atenţia că în acest caz s-a procedat la vânzarea directă a unei suprafeţe de teren intravilan, în suprafaţă de 1289 mp, în condiţiile în care suprafaţa aferentă construcţiilor este de 205 mp, rezultând o diferenţă de 6 ori mai mare între suprafaţa aferentă construcţiilor şi terenul intravilan ce formează obiectul vânzării. În plus, se mai arată în documentul emis de Prefectură, între efectuarea raportul de evaluare şi adoptarea deciziei de înstrăinare a terenului au trecut 9 luni aşa că apare şi întrebarea dacă preţul stabilit prin acel raport mai este d actualitate. În consecinţă, prefectul judeţului Hunedoara atrage atenţia că la adoptarea acestui proiect de hotărâre s-au eludat prevederile Legii 215/ 2001, iar vânzările şi închirierile de terenuri se fac prin licitaţie publică.

Cum vor descurca lucrurile?

20140908_085843Grav este că tranzacţia dintre investitor şi administraţia publică din Petrila a fost deja încheiată, în condiţiile în care nu s-a mai aşteptat validarea hotărârii de către Prefectură. Lucrurile trebuie descâlcite de Primăria Petrila, cea care le-a şi încurcat. „Prefectura Hunedoara a instistat să revocăm unele hotărâri ale Consiliului Local, printre care şi una privind vânzarea unui teren de pe platforma incintei Petrila Sud, unde o parte din cetăţenii din oraşul Petrila, dar şi din Petroşani doresc şi au făcut deja unele investiţii şi au creat locuri de muncă, după restructurarea şi închiderea Minei Petrila Sud. Am vândut acestui investitor, care a construit în zonă şi vrea să se extindă, să crească numărul locurilor de muncă, terenul aferent construcţiei respective. Terenula fost concesionat şi, ca să investească, să aibă siguranţă mai mare în ceea ce face, am vândut acest teren. Noi considerăm că a fost respectată legislaţia în vigoare şi sperăm ca Prefectura să analizeze mai temeinic această hotărâre. Nu s-a făcut decât să ajutăm un investitor din zonă pentru crearea de locuri de muncă, pentru a crea alternative la tot ce înseamnă restructurarea mineritului”, a declarat primarul Ilie Păducel. Acesta spune că se vor face toate demersurile legale pentru ca hotărârea privind vânzarea terenului respectiv să nu trebuiască abrogată.



(Următoarea știre) »