Cu cate minute pe luna ne prelungesc viata fructele si legumele?

Probabil cel mai putin controversat sfat din domeniul nutritiei este sa mananci cat mai multe fructe si legume, adica sa mananci mai multe plante, pentru ca legumele se refera de fapt la plantele care nu sunt fructe. Stim ca un consum marit de fructe si legume ne ajuta sa traim mai mult, dar un studiu facut in 2013 ne ajuta sa intelegem exact cu cat mai mult.

Cercetatorii de la Revista Americana de nutritie clinicaau tinut sub observatie o anumita perioada de timp un numar de persoane si alimentatia acestora, pentru a face un grafic ce reflecta raportul dintre consumul de fructe si legume si mortalitate. Subiectii care au consumat 5 fructe si legume pe zi au trait cu 3 ani mai mult decat subiectii care nu au consumat plante.

In comparatie cu cei care au consumat cinci portii de fructe si legume pe zi, cei care au consumat doar patru au pierdut o luna din speranta de viata. Cei care au consumat trei portii au pierdut trei luni. De aici, graficul o ia in jos. La doua portii, subiectii au trait cu sapte luni mai putin, iar la o portie pe zi speranta de viata s-a redus cu un an si jumatate, iar la o jumatate de portie pe zi, subiectii au trait cu aproape doi ani mai putin, in timp ce subiectii care nu consumat nicio portie de legume si fructe pe zi, si-au scurtat viata cu 3 ani.

Studiul respectiv a analizat persoane cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani. La 70 de ani e prea tarziu? Nu. Femeile de 70 de ani care au prezentat cea mai mare concentratie de carotenoide in sange aveau de doua ori mai multe sanse de viata de inca cinci ani, spre deosebire de cele cu cea mai mica concentratie. Ceea ce inseamna ca un consum marit de fructe si legume practic sporeste si ratele de supravietuire.

fructe si legume

Intr-un studiu efectuat in Taiwan, cercetatorii au ajuns la concluzia ca doar cu 50 de centi pe zi (echivalentul a aprox. 2 ron) cheltuiti pe fructe si legume oamenii si-ar putea prelungi viata cu aproape 10%. Ceea ce e o afacere foarte buna. Imagineaza-ti un medicament – fara efecte secundare – care ar putea scadea riscul de deces cu 10%. Cat crezi ca ar cere firmele producatoare pe un astfel de medicament? Cu siguranta mult mai mult decat 50 de centi.

Din punct de vedere botanic, atat leguminoasele cat si oleaginoasele sunt fructe, asa ca nu este de mirare ca oleaginoasele previn mortalitatea, iar leguminoasele prelungesc speranta de viata.

Cu cat consumam mai multe plante, cu atat mai mult avem sansa la o viata mai lunga si mai sanatoasa.

https://viataverdeviu.ro/