Staţiunea Parâng e pe pierdere

par1Staţiunea Parâng consumă dublu faţă de cât câştigă. Din afacerea privind întreţinerea pârtiilor şi a instalaţiilor de transport pe cablu din Parâng nu ies bani. Sau, cel puţin, nu cât are nevoie să consume.

Potrivit datelor oficiale, sumele „înghiţite” de întreţinerea domeniuluis chiabiul din Parâng sunt duble faţă de cele încasate, afacerea fiind păguboasă. Acesta este probabil şi motivul pentru care firma care administrează domeniul schiabil, Kranz Eurocenter pendulează de vreo două sezoane între a pleca şi a rămâne, însă municipalitatea din Petroşani este decisă să preia în directa subordine şi această activitate şi să rezilieze astfel contractul cu firma devenită parteneră la începutul anului 2013.

par2Astfel, în anul 2014 pentru energia electrică necesară funcţionării instalaţiilor din Parâng s-au cheltuit 78.561,86 lei, alte 11.136,50 lei au fost plătite ca şi chirie teleschi, prestări servicii – 606.964,63 lei, în timp ce pentru asigurarea ratrakului s-au alocat 8.629,24 lei. În total, cheltuielile au fost de peste 705.292 lei. În acelaşi timp, încasările pe anul 2014 provenite de la instalaţiile de transport pe cablu  s-au cifrat la puţin peste 351.000 lei. Datele oficiale din raportul întocmit de Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi privat Petroşani arată că de la bugetul local s-a alocat suma de 279.606 lei, iar cota parte a celor de la Kranz Eurocenter a fost de 114.708 de lei, conform cotei de participare la profit şi pierderi stabilită prin contractul de asociere.

Asocierea scârţâie de vreo două sezoane
par4Asocierea dintre Primăria Petroşani şi cei de la Kranz a fost parafată la începutul anului 2013, după un sezon turistic dezastruos, Primăria Petroşani a motivat necesitatea punerii în valoare a ceea ce se poate din amenajarea domeniului schiabil din Parâng şi, potrivit contractului, repartizarea beneficiului se făcea după achitarea tuturor cheltuielilor generate de exploatarea domeniului schiabil, iar cotele de participare la profit şi pierdere au fost stabilite la 88, 76% Primăria Petroşani, reprezentând procentul lucrărilor achitate către Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privată, reprezentând procentul lucrărilor neachitate de către municipalitate.

Contractul, care expira de drept la începutul acestei luni, a fost prelungit până în data de 31 martie 2015, însă pentru anul viitor municipalitatea a anunţat că se va renunţa la înţelegere. De vină ar fi şi modul deficitar de admsinistrare a instalaţiilor de transport pe cablu, în condiţiile în care au existat mai multe sesizări conform cărora instalaţiile de transport sunt pronite doar atunci când vrea responsabilul ce se ocupă de ele, iar asta ar alunga turiştii din Parâng. Pe de altă parte, nici cei de la Kranz Eurocenter nu ar mai vrea să continue asocierea şi au notificat primăria încă de anul trecut ca, pe viitor, să ia în calcul şi această posibilitate.