Un judecător dezvăluie haosul din România: E imposibil să cunoști legea

dosar-justitieRomanii nu mai stiu ce au voie si ce nu au voie sa faca. Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, arata un tablou inspaimantator al sistemului juridic din Romania.

„Noi avem o problemă. Accesul la Justiție, un acces autentic la Justiție, nu înseamnă numai accesul la clădirile instanțelor, cum în mod greșit se confundă. Sau accesul la anumite proceduri. Ci înseamnă și accesul la informație. Informații legale. Or, în România noi avem două probleme: 1. Legile nu sunt publice. Ele aparțin Statului, legile sunt editate de către Stat, de către Monitorul Oficial, însă ele sunt vândute, inclusiv instituțiilor publice. Sunt vândute. Deci ele nu sunt publicate în mod oficial, de către Stat, la liber, și să poată fi cunoscute de către populație.

haosDe exemplu, în momentul de față, nici un site oficial din România nu-ți oferă un Cod sau o lege, cu toate modificările actualizate la zi. Să fie o variantă oficială. Nu există așa ceva. Numai inițiative private în domeniu.

În România, nu există hotărâri judecătorești publicate. De ani de zile ne chinuim să adaptăm un proiect inițiat de către un coleg, prin care să publicăm în mod oficial hotărârile judecătorești pe internet, și încă lucrul ăsta nu se întâmplă. Și-atunci totul este imprevizibil.

Oamenii nu știu ce-au voie și ce nu au voie să facă. Apoi, oamenii nu știu ce se va întâmpla cu ei dacă vor încălca, de exemplu, o lege. Nimic nu este previzibil. Or, asta nu înseamnă, sub nici o formă, acces la Justiție.

De aceea, cred că trebuie să găsim, cumva, alternative. Și, oricum, societatea se juridicizează foarte mult. Cred că nu există domeniu care să nu fie reglementat legal. Astăzi deja a devenit o imposibilitate să mai cunoști legea. Inclusiv judecătorul nu mai cunoaște, astăzi, legea. Și atunci, îmi pun problema, și eu și alți colegi de-ai mei, cum am putea să îndrumăm oamenii. Ce să facă, să nu încalce legea?

Și răspunsul pe care l-am dat, în mod instinctiv, la întrebarea pusă de către colegul de la Aeropagus, a fost: „Domnule, respectă cele Zece Porunci, mi se par suficiente.” Săptămâna aceasta urmează să discut la Facultatea de Filosofie din Craiova, pe o temă – „Dreptul și morala”. Și mă voi duce tot în latura asta – că uneori, este suficient să respecți niște reguli de bun-simț, ca să nu încalci o lege”, a spus judecatorul Cristi Danilet, potrivit avocatura.com.



« (Știre anterioară)