O posibilă soluţie pentru ieftinirea costurilor privind colectarea deşeurilor în Valea Jiului

vochitoiuPerspectiva ca, o dată cu închiderea gropilor de gunoi din Valea Jiului şi transportul deşeurilor la deponeul de la Băcia, tariful pentru serviciile de colectare a deşeurilor să crească semnificativ, l-a determinat pe senatorul Haralambie Vochiţoiu să caute soluţii alternative.

O posibilă astfel de soluţie vine, după ce Vochiţoiu a convins un concern italian specializat în exploatarea staţiilor de ardere a deşeurilor şi transformare a acestora în energie să investească în Valea Jiului. “Există un concern italian care doreşte să investească circa 90 de milioane de dolari pentru a crea o instalaţie de distrugere, până la nivel de plasmă, fără niciun fel de fum, fără niciun fel de miros sau de noxă toate deşeurile din Valea Jiului. Mai mult decât deşeurile, această instalaţie are capacitatea să recicleze inclusiv haldele de steril, astfel încât să reabilităm, şi din punct de vedere imagistic, Valea Jiului”, spune Vochiţoiu.

Senatorul arată că, din discuţiile avute până acum, primarii de la Petroşani, Petrila, Lupeni şi Aninoasa au agreat acest proiect, fiind chiar identificat un teren pe care ar urma să fie construită instalaţia. Potrivit datelor tehnice, instalaţia propusă de italieni ar urma să fie construită pe o suprafaţă de teren de circa 5 hectare, amplasată undeva între Petroşani şi Petrila. Instalaţia poate distruge o cantitate zilnică de deşeuri de minim 125 de tone, fără poluare, transformând deşeurile de orice fel, în motorină şi alţi compuşi energetici şi de materie utilă. Vochiţoiu precizează, de altfel, că o staţie similară de ardere a deşeurilor, funcţionează deja cu succes, de zeci de ani, chiar în centrul capitalei Austriei, în România existând deja două instalaţii de acest fel în amenajare şi/sau exploatare. “Pentru noi, cei din Valea Jiului, această investiţie, pe care sper să o putem demara în cursul acestui an, aduce nu doar o rezolvare modernă a problemei deşeurilor, ci şi o scădere a costurilor pentru serviciile de colectare a deşeurilor de la populaţie”, precizează Vochiţoiu.