Şase deveni au fost condamnaţi pentru fraude la vot

DEVAJudecătoria Deva a pronunţat sentinţele pentru şase inculpaţi, trimişi în judecată într-un dosar penal, în care au fost acuzaţi de vot multiplu şi alte fraude comise în legătură cu Referendumul din 2012, pe tema demiterii preşedintelui României, Traian Băsescu.

Magistraţii i-au condamnat pe Adrian Cozmoiu, Nicolae Musteaţă, Alexandru Csaba Boroş, Mihai Ciubotaru şi Luminiţa Găldean, la amenzi penale cuprinde între 1400 şi 1550 de lei, pentru fraude la vot, la care se adaugă suma de 400 de lei drept cheltuieli de judecată. „Instanţa atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art. 63 C. pen., potrivit cărora dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, a comunicat Judecătoria Deva. Cei şase au fost acuzaţi că la Referendumul din 2012 au votat pe listele suplimentare în mai multe secţii din judeţ, fiind plătiţi pentru votul multiplu.

Trei dosare penale

În urmă cu o lună, şi Judecătoria Hunedoara a condamnat 17 inculpaţi pentru fraude la vot, iar alţi 19 acuzaţi aşteaptă pronunţarea sentinţelor, la Judecătoria Haţeg.

Potrivit anchetatorilor, la referendumul pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu din 2012, inculpaţii au fost plimbaţi cu maşina, pentru a vota în Călan, Haţeg, Geoagiu, Orăştie, Simeria şi Deva, iar unii dintre ei au apucat să voteze de circa 10 ori. Mai mulţi hunedoreni au fost anchetaţi pentru că au dirijat operaţiunea de fraudare a voturilor. „Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni”, informau reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.