Semnăturile pentru graţierea Monicăi Iacob – Ridzi – o iniţiativă a enoriaşilor, susţin reprezentanţii Bisericii

monica Episcopia Devei şi Hunedoarei spune că acţiunea de strângere de semnături pentru graţierea Monicăi Iacob – Ridzi nu este a Bisericii Ortodoxe, asta deşi în mai multe biserici din Petroşani sunt liste pe care le pot semna enoriaşii.

Enoriaşi de la mai multe biserici din Petroşani, unde este primar Tiberiu Iacob Ridzi, strâng semnături pentru a cere graţierea Monicăi Iacob Ridzi, iar listele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis. Chiar dacă acţiunea se desfăşoară în interiorul bisericilor, reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei susţin că nu este o acţiune a Bisericii Ortodoxe. „Părintele protopop din Valea Jiului ne-a anunţat că este o iniţiativă a credincioşilor de strângere de semnături pentru graţierea unei persoane bolnave care are doi copii în întreţinere. Nu a fost o iniţiativă a preoţilor. Credincioşii au iniţiat acest demers şi nu este o acţiune a Bisericii Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu.

De asemenea, preoţii implicaţi spun că iniţiativa a venit chiar de la enoriaşi, care au fost impresionaţi de drama princare trece fostul ministru al Tineretului şi Sportului. „Campania de strângere de semnături s-a demarat de către credincioşi, care au fost impresionaţi de povestea unei mame bolnave care a lăsat acasă doi copii care i-au moştenit boala. Am făcut apel într-o zi de vineri în biserică, nu duminică, atunci când sunt cei mai mulţi enoriaşi, pentru a anunţa credincioşii că pot să se înscrie pe listă, însă această campanie nu este a bisericii, şi nici a mea ca preot. Lista este în locul unde se vând lumânări şi se pun pomelnice şi cei care semnează trebuie să dea şi seria şi numărul cărţii de identitate ca să poată fi verificate datele”, susţine preotul Octavian Pătraşcu, de la Biserica Sfânta Mare Muceniţă Varvara, din cartierul Aeroport din Petroşani. Preotul Pătraşcu a precizat că, până miercuri pe liste erau mai puţin de 100 de persoane. Sunt însă şi alte lăcaşuri de cult din Petroşani unde au loc acţiuni similare, iar al final listele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde urma să stea în perioada de carantină de 21 de zile. În data de 3 martie, a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava.