Hunedorenii sunt invitaţi să militeze pentru salvarea pădurii din Brad

h1Zeci de hunedoreni îşi vor da întâlnire duminică, în faţa bisericii ortodoxe din Brad, pentru a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă defrişările de pădure care au loc la marginea municipiului, în zona Sanatoriului de Pneumoftiziologie.

Hunedorenii sunt invitaţi să se alăture demersului împotriva tăierilor de pădure din Brad, într-o acţiune organizată de mai mulţi brădeni, duminică de la ora 10:30. Locul de întâlnire este Biserica Ortodoxă „Maica Domnului” din Brad, de unde se hunedorenii vor pleca spre zona unde au avut loc defrişările. „Este vorba de o plimbare comună pentru salvarea pădurii. Dorim să inspectăm defrişările masive din zona Sanatoriuiului, să informăm şi, cel mai important, să deconspirăm vinovaţii. Ne dorim curăţarea şi reîmpădurirea zonelor defrişate, conform prevederilor din Noul Cod Silvic”, a declarat Raul Matei, iniţiator al acţiunii. Potrivit acestuia, au fost invitaţi la acţiune şi angajaţi ai h2Agenţiei de Mediu Hunedoara şi ai Ocolului Silvic din Brad.

În urmă cu o săptămână, un scandal imens a izbucnit, în urma defrişărilor masive care au avut loc în jurul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad. Aproape zece hectare de pădure de fag, brad şi stejar au fost retezate, în imediata apropiere a spitalului, unde sunt trataţi circa 1.500 de pacienţi. „Pădurea care înconjoară sanatoriul şi asigura un mediu natural nepoluat, cu concentraţie mare de oxigen şi ozon în atmosferă, este defirşată de firme private, care exportă lemnul”, relata Ionel Circo, managerul Sanatoriului din Brad. APM Hunedoara nu a mai prelungit autorizaţiile de exploatare forestieră din zoă, deşi reprezentanţii Ocolului SIlvic susţin că defrişările sunt legale.