Monica Iacob – Ridzi, cazată în „aripa” femeilor de la Jilava

miDupă ce în presă au apărut informaţii conform cărora fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar sta, în Spitalul Penitenciar Jilava, în fostul salon al generalului de armată comunist Victor Atanasie Stănculescu, oficialii penitenciarului vin cu precizări.

Potrivit comisarului şef de penitenciare Daniela Popescu, purtător de cuvânt Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava, „cazarea persoanelor private de libertate, internate în penitenciarul-spital, se realizează cu respectarea tuturor criteriilor de separaţie, inclusiv cele de gen. Precizăm că femeile și bărbații, internați în penitenciarul- spital,  sunt cazați separat, în secții  medicale și clădiri diferite”. Sursa citată a mai precizat că, de la momentul internării și până în prezent, Monica Iacob – Ridzi a fost cazată numai în spaţiul destinat pacienţilor de sex feminin. „Reiterăm faptul că administraţia locului de deţinere asigură  legalitatea, siguranţa deţinerii şi acordarea asistenţei medicale deținuților internați, cu respectarea demnităţii umane, în conformitate cu prevederile Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, a sprecificat Daniela Popescu.

Reacţia celor de la Spitalul Penitenciar Jilava vine după ce din interior au apărut informaţii conform cărora fostul ministru ar fi fost cazată într-o “celulă de VIP”, care a fost folosită şi de fostul general Victor Atanasie Stănculescu. “Undeva mai în spate e fosta maternitate, care acum adăposteşte femeile cu probleme medicale. Monica Ridzi nu a putut fi cazată acolo, deoarece condiţiile nu sunt bune. A vizitat-o şi Avocatul Poporului”, a declarat pentru Libertatea unul dintre gardienii unităţii, sub protecţia anonimatului.

Condamnată la 5 ani şi jumătate de închisoare pentru pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului, Monica Iacob – Ridzi se află la Spitalul Penitenciar Jilava. La scurt timp după pronunţarea sentinţei definitie, în 16 februarie, Monica Iacib – Ridzi s-a predat la Poliţia Cluj şi a fost încarcerată la penitenciarul Gherla. Ulterior, din cauza afecţiunilor grave de care suferă, a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, la recomandarea medicilor.