Veşti bune pentru MAME.Se majorează indemnizaţia pentru creşterea copilului din 2016

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, vrea să sprijine mamele care stau acasă, dar şi pe cele care se întorc la muncă. Începând de anul viitor, româncele care vor să facă un copil vor primi mai mulţi bani de la stat. Guvernul intenţionează să crească indemnizaţia pentru creşterea copilului, astfel încât aceasta să fie egală cu salariul primit de mamă înainte de a intra în concediu.

mama

În   prezent, indemnizaţia reprezintă 85 la sută din venitul net. Măsura a fost anunţată de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, care este de părere că scăderea venitului mamelor este percepută ca o penalizare a lor pentru că au făcut un copil, ceea ce nu este normal. Ministrul propune ca pe perioada celor 18 săptămâni, cât femeia are dreptul la concediul de maternitate, plata acestui concediu de maternitate să se facă integral la nivelul salariului avut înainte de a intra în concediu mama.

Rovana Plumb a mai spus că se are în vedere creşterea cuantumului stimulentului de inserţie, atunci când mama îşi reia activitatea profesională. Astfel, din anul 2016, stimulentul de inserţie va fi de 600 de lei. De asemenea, ministrul Muncii, Rovana Plumb a propus ca pe toată durata sarcinii femeilor să li se asigure gratuitate la analizele recomandate de medic.

ziarulunirea.ro« (Știre anterioară)