Profeţiile părintelui de la Prislop. Cum a prevestit Arsenie Boca moartea Ceauşeştilor

download (4)Părintele Arsenie Boca e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti, iar în ultimii ani, mărmântul său de la mănăstirea Prislop, a devenit locul unor pelerinaje impresionante.

Unii dintre cei care l-au cunoscut pe preot susţin că acesta ar fi avut darul de a vedea în viitor. Deşi este aproape imposibil de stabilit cât adevăr prezintă relatările despre prevestirile atribuite lui Arsenie Boca, totuşi în ultimii ani mai mulţi autori de cărţi biografice şi religioase le-au publicat drept mărturii ale personalităţii lui.

Iată câteva dintre acestea:

Apropiaţii părintelui Arsenie Boca au susţinut că el a prezis moartea, într-o zi de sărbătoare, a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. „Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: „Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?”. Şi Arsenie i-a spus: „Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi”. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, nepoata preotului, într-un interviu publicat în septembrie 2014, de Agerpres. Ea a adăugat că acesta ar fi spus că după moartea lui Nicolae Ceauşescu, dar nu imediat, poporul va trece prin suferinţă şi că trebuie să nu ţină capul plecat şi să aibă demnitate.

download (5)O altă relatare despre faptul că Arsenie Boca ar fi prevestit moartea Ceuşeştilor a fost publicată în volumul „Sfântul părinte Arsenie Boca”, ce prezintă biografia fostului stareţ al mănăstirilor Brâncoveanu şi Prislop. „Mulţi din cei cu care am vorbit sunt convinşi că părintele a fost schingiuit de Securitate şi că înainte de a muri şi-a avertizat călăii: „Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”. Alţii, care s-
au îngrijit de înmormântarea lui, spun, dimpotrivă, că a murit de moarte bună la Mănăstirea Sinaia, că slăbise din cauza muncii epuizante şi a numeroaselor boli pe care le avea”, informau autorii cărţii. Aceştia prezintă o mărturie a unui preot, Horia, care l-ar fi cunoscut îndeaproape pe Arsenie Boca şi a relatat că duhovnicul l-ar fi avertizat pe Nicolae Ceuşescu, spunându-i: „Vezi ce faci, că nu este bine, dă-le mâncare la oameni, dă-le libertate, că nu e bine”. „În 1989, pe când securiştii îl anchetau şi-l loveau cu picioarele, a prorocit că Ceauşescu nu o să mai apuce sfârşitul anului şi mulţi tineri vor muri, jertfiţi că nişte miei”, mărturiseşte un alt preot, Pantelimon, citat în acelaşi volum.

Autorii volumului „Noi mărturii despre părintele Arsenie Boca”, editat în 2008, publicau mărturii despre previziunile părintelui Arsenie, care aduceau îngrijorare. „Înainte de 1989, părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost. Ne-a spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri”, relata Viorica Farcaş, din Voila, potrivit autorilor cărţii „Noi mărturii despre părintele Arsenie Boca”.

Mărturii despre preotul de la Prislop

Vasile Şerbu, din satul Arpaşu de Sus, povestea că Arsenie Boca prevestea războaiele din viitor. „Părintele Arsenie îmi spune: Vasile, americanii pe care ştiu că-i aştepţi nu vor veni. Pe noi, singuri, ne aşteaptă o luptă grea şi lungă. Cei buni şi drepţi vor da jertfă mare de viaţă şi sânge, cei slabi şi făţarnici vor îngroşa rândurile duşmanilor noştri atât de mult, încât vor crede că sunt numai ei, atotputernici şi atoateştiutori”, relata Vasile Şerbu, în „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Mănăstirea din Ţara Haţegului, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.