Pana cand trebuie achitata prima rata a impozitelor locale?

taxe   Impozitele si taxele locale se achita in doua transe egale, in primavara si in toamna. Astfel, contribuabilii mai au la dispozitie cateva zile pentru a plati prima rata.

Conform Codului fiscal, impozitele si taxele locale, respectiv impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si taxa asupra mijloacelor de transport, se achita anual in doua rate egale.

Prima rata trebuie platita pana pe 31 martie, iar cea de-a doua transa pana pe 30 septembrie.

Pentru plata cu anticipatie a impozitelor si taxelor locale, datorate pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Impozitul pe cladiri

Codul fiscal stabileste ca orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire.

In cazul in care o cladire se afla in proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai cladirii datoreaza impozitul pentru spatiile situate in partea din cladire aflata in proprietatea sa.

Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.

De asemenea, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit majorat, dupa cum urmeaza:

  • cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
  • cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
  • cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Impozitul pe teren

Persoanele care au in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual.

Acesta se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local.

Taxa pe masini

Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat/inregistrat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport.

Taxa asupra mijloacelor de transport se calculeaza in functie de tipul mijlocului de transport.

Din aceasta saptamana, impozitul se reduce cu 95% pentru mijloacele de transporthibride. Prevederea este cuprinsa in OUG nr. 2/2015, care a adus recent completari Codului fiscal.

avocatnet.ro



« (Știre anterioară)