Instanţa i-a dat câştig de cauză.ApaServ nu trebuie să achite corecţii financiare pe proiectul european

download (5)   Rămâne cu un milion mai mult în conturi. Operatorul de apă şi canal din Valea Jiului, ApaServ Valea Jiului SA şi-a câştigat în instanţă dreptul de a nu plăti corecţii financiare pentru proiectul derulat cu fonduri europene.

La fel ca şi pentru alte instituţii ce derulează proiecte cu finanţare europeană pe POS Mediu corecţia financiară a fost de 25%, dar nu s-a calculat unitar pe tot proiectul, unitar, ci pe fiecare parte componentă a acestuia. În total, corecţiile pe care ApaServ le-ar fi avut de achitat au fost stabilite la circa un milion de lei noi, însă operatorul de apă şi canal a contestat în instanţă raportul întocmit de Direcţia Generală AM POS Mediu. “Am câştigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia şi nu mai trebuie să achităm acele corecţii financiare. Oricum, între timp a fost pusă în aplicare şi Ordonanţa 15/ 2013 a Guvernului de preluare a  a acestora la datoria statului. Nu numai pentru ApaServ, ci pentru toate in stituţiile care au derulat astfel de proiecte şi li s-au calculat corecţii financiare. A fost o greşeală a ANRMAP”, a  declarat directorul general al SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram.

 Urmează recepţia finală

Contractul de finanţare pentru Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara  – Valea Jiului” a fost semnat în data de 28.03.2011 şi a fost încheiat intre Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” şi S.C. ApaServ Valea Jiului S.A., în calitate de beneficiar, cu viza Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „APA VALEA JIULUI”. Valoarea eligibilă a Proiectului, conform Programului Operaţional Sectorial Mediu este de 168.500.000 Lei, din care 85 % contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune – 143.225.000 lei; 13 % Buget de Stat – 21.905.000, lei respectiv  2 % din bugetul local – 3.370.000 lei. Proiectul cuprinde trei contracte de asistenţă tehnică, şapte contracte de lucrări şi un contract de furnizare utilaje. Proiectul, spune Costel Avram, se va finaliza în data de 16 aprilie, când va avea loc recepţia finală “Putem spune că suntem primul operator din ţară care finalizează contractul şi avem ZERO corecţii financiare la finalul proiectului”, a mai spus Costel Avram.

Carmen Cosman – Preda