Lovitură pentru populaţie. Preţul gunoiului la Petrila a fost majorat!

padu   Edilii din Petrila nu au mai aşteptat să se construiască deponeul ecologic de la Bârcea Mare, unde să fie transportate deşeurile menajere, şi să calculeze costurile în consecinţă, şi au decis să scumpească deja preţul la gunoi. Asta după ce şi-au adus aminte că duc gunoiul la groapa de la Vulcan şi că a crescut salariul minim pe economie. Cât despre celelalte scumpiri de preţuri suportate de populaţie (alimente, medicamente, etc.) edilii se pare că au uitat.

Lovitură pentru populaţia din Petrila. Tarifele la gunoi au fost majorate dde la 5,6 lei la 7 lei. S-ar fi dorit chiar ca noul tarif să fie de 8,2 lei, dar s-a opus o parte a consilierilor locali considerând că oricum sunt destule biruri împovărătoare. Primarul din Petrila, Ilie Păducel, care este şi iniţiatorul acestui proiect motivează că între timp a crescut şi salariul minim pe economie, în timp ce preţul la gunoi a stagnat. „Am luat această decizie pentru că în ultimii 4 ani nu s-au ajustat deloc tarifele. Salariul minim a crescut de la 750 de lei la 975 de lei, noi transportăm gunoiul la Vulcan, unde este singurul deponeu din Valea Jiului, iar costurile sunt foarte mari. În plus, noi aveam cel mai mic preţ la gunoi din Valea Jiului”, susţine primarul Ilie Păducel. De precizat că şi groapa de gunoi de la Petrila urmează să se închidă, iar deşeurile din întregul judeţ vor trebui depozitate la deponeul ecologic ce se amenajează la Bârcea Mare. Drumul va fi şi mai lung, aşa că probabil va urma o nouă ajustare în sus a tarifelor percepute populaţiei. Asta deşi, la ultima şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară s-a comunicat că tarifele ar trebui să fie tot undeva la 7 lei. Primarul Păducel spune, însă, că nu s-a comunicat clar dacă cei 7 lei de persoană includ doar costurile de transport, ori şi pe cele de depozitare.

De precizat că la Petrila trebuia să fie construit un deponeu ecologic de gunoi, care să deservească această parte a judeţului Hunedoara, ce ar fi fost împărţit în două: Valea Jiului şi Valea Mureşului. Consilierii PSD s-au opus atunci vehement proiectului – cu toate că riscam să pierdem finanţarea europeană pentru amenajarea deponeelor şi închiderea gropilor de gunoi neconforme – deşi ştiau clar că în acest fel vor pune biruri suplimentare pe populaţie. Dacă deponeul ecologic, deci nepoluant, s-ar fi construit aici nu numai că tarifele la gunoi rămâneau nemodificate, dar la bugetul Petrilei intrau şi fonduri consistente. Dar aceasta este altă poveste, asupra căreia vom reveni pe larg, în completare la ideea dezintegratorului de deşeuri pe care primarul Petrilei o îmbrăţişează cu mult entuziasm, fără să se gândească sau fără să vorbească despre eventualele consecinţe!