Afaceristul Alin Simota trimis în judecată de lichidatorul clubului Jiul Petroşani

download (17)    Omul de afaceri Alin Simota trebuie să facă faţă încă unui proces, de data aceasta deschis de lichidatorul clubului Jiul Petroşani, aflat în insolvenţă. Simota este arestat preventiv într-un dosar de constituire a unui grup infracţional şi condamnat de prima instaţă în alte două cauze penale.

Lichidatorul clubului Jiul Petroşani, Heral Consult Ipurl, este cel care a deschis noua acţiune în instanţă la finele căreia omul de afaceri Alin Simota riscă o nouă condamnare.

Legea este clară în aceste cazuri, iar angajarea răspunderii se poate aplica, potrivit legii, dacă în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului. Astfel, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, dacă au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi; au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea; au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi; în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori. Într-una dintre aceste ipostaze pare să se fi aflat afaceristul Alin Simota, în condiţiile în care lichidatorul Heral Consult Ipurl a cerut instanţei să decidă angajarea răspunderii acestuia. Acţiunea  a fost înregistrată luni, pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar magistraţii au stabilit primul termen de judecată pentru data de 2 aprilie.

Insolvenţa Clubului Jiul, tranşată în instanţă

Acest nou dosar este disjuns din “dosarul – mamă” care vizează declararea insolvenţei pentru Clubul Sportiv Jiul Petroşani, afalt pe rolul instanţei de judecată încă din luna iulie 2013. În acest caz sunt nu mai puţin de 5 părţi care au derecuperat diverse sume de la Jiul Petroşani, respectiv Administratia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara, Apa Serv Valea Jiului SA, Insolvent Consult SPRL – lichidator judiciar al SC Simar SRL, ITM Hunedoara, respectiv SC ATOMIS SRL – prin administratorul judiciar General Activ Expert IPURL. De precizat că atât Atomis, cât şi Simar sunt firme ce aparţin tot lui Alin Simota şi, la rândul lor, sunt în insolvenţă din cauza datoriilro acumulate. Dar, peste 80 la sută din creanţele Club Sportiv Jiul Petroşani sunt reprezentate de datoriile  către stat. Acestea sunt premisele de la care a plecat constituirea noului dosar care îl are ca personaj central pe omul de afaceri Alin Simota.

Alin Simota a mai fost condamnat la un an de închisoare de Judecătoria Petroşani pentru evaziune fiscală. De asemenea, Judecătoria Deva a decis condamnarea lui la doi ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Simota mai este judecat în cel puţin două dosare grele, aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara.

 



(Următoarea știre) »