„Săptămâna ŞCOALA ALTFEL – Să ştii mai multe, să fii mai bun”

blank notepad paper and pencil    Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara sprijină programul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulat „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, ediţia 2015, proiect ce se va desfăşura, la nivel naţional, în perioada 6- 10 aprilie 2015.

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” va debuta luni, 06.04.2015, cu proiectul de marketing instituţional „Poliţist pentru o zi” (ediţia a IV-a), care se va desfăşura în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, în întreg judeţul, inclusiv la sediul I.P.J. Hunedoara.

În proiect sunt implicaţi 155 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la unităţile şcolare liceale din toate municipiile şi oraşele din judeţul Hunedoara, care au împlinit vârsta de 18 ani. Elevii vor fi angrenaţi în activităţile curente ale echipajelor de poliţie rutieră şi patrulelor de ordine publică, în scopul familiarizării cu activităţile specifice ale oamenilor legii.

De asemenea, în contextul programului naţional „Săptămâna ŞCOALA ALTFEL – Să ştii mai multe, să fii mai bun” ediţia 2015, în data de  07.04.2015, începând cu ora 10:00, la sediul I.P.J Hunedoara va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, pe heliportul unităţii.

La eveniment sunt aşteptaţi toţi şcolarii şi profesorii de la unităţile de învăţământ, din judeţul Hunedoara, care vor putea observa o parte din echipamentele aflate în dotarea actuală a Poliţiei Hunedorene (autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate, şi echipamentele criminalistice, câinele de urmă,  autospecialele Serviciului Rutier şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale). În data de 07.04.2015, în intervalul orar 12.00 – 15.00, elevii vor avea ocazia să vadă şi un aparat de zbor, din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. În situaţia în care starea atmosferică nu va permite aterizarea în condiţii de siguranţă a aparatului de zbor, acesta va fi disponibil la data de 08 aprilie 2015, în acelaşi interval orar.

Printre activităţile programate a se desfăşura în săptămâna 06-10.04.2015, se numără şi derularea workshop-ului „Credeai că ştii totul despre droguri?” la Centrul de Tineret Deva, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara şi Centrul de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Hunedoara, destinat elevilor voluntari ai I.P.J. Hunedoara, în domeniul prevenirii consumului şi traficului de droguri, organizarea unui exerciţiu de simulare a unui accident rutier în care este implicat un pieton. Acţiunea se va desfăşura în incinta Colegiului Tehnic „Transilvania” Deva, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER) Bihor – Oradea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara  şi Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, în data de  09.04.2015, între orele 10.00 – 12.00.

De asemenea, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier vor realiza cinci activităţi de educaţie rutieră destinate preşcolarilor şi elevilor din cadrul Liceului de Arte „S. Toduţă” Deva, C.T. „Transilvania” Deva, C.N. „Decebal” Deva şi C.N. „S. Drăgoi” Deva, în timp ce poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale vor implementa proiectul „Cunoaşte şi Protejează Patrimoniul Naţional”, în parteneriat cu Fundaţia „Collegium XXI” Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Şcoala Generală „Andrei Şaguna” Deva, prin care elevii vor participa la activităţi interactive pe teme legate de istorie şi patrimoniu naţional UNESCO.

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” este un bun prilej pentru a-i familiariza pe elevi cu rolul şi principalele atribuţii ale poliţiştilor hunedoreni şi, în egală măsură, pentru a-i învăţa cum trebuie să procedeze pentru a nu deveni victime ale diverselor fapte antisociale.

Astfel, ca în fiecare an, poliţiştii hunedoreni se vor afla şi în şcoli sau grădiniţe, unde, în cadrul unor întâlniri, vor prezenta elevilor aspecte referitoare la munca  de zi cu zi a polițiștilor, precum şi teme legate de prevenirea delincvenţei juvenile, dar şi a criminalităţii în general, precum:

  • delincvenţa juvenilă şi consecinţele comiterii de fapte antisociale;
  • consumul de droguri şi alcool în rândul tinerilor şi urmările acestuia în planul dezvoltării psihice şi intelectuale ale individului;
  • modalităţi de diminuare a nivelului general de violenţă în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi exemple de reacţie faţă de acest gen de fapte;

comportamentul deviant al tinerilor în şcoală şi în afara ei, sursă a unor situaţii de conflict.



« (Știre anterioară)