Vochiţoiu, susţinător al legii pensiilor speciale pentru parlamentari. A încercat chiar să mascheze scandalul de presă!

    Senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, este unul dintre aleşii care au semnat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Vochiţoiu s-a crezut, probabil, mai şmecher decât alţi colegi de-ai lui, susţinători ai acestui proiect, şi a încercat printr-un subterfugiu străveziu, să mascheze scandalul de presă “mituindu-i” pe jurnalişti cu un alt proiect de lege halucinant.

download (6)Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus miercuri la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături, potrivit iniţiatorilor.
Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei. De asemenea, potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Printre susţinătorii proiectului legislativ care a iscat deja rumoare, se numărăr şi senatorul UNPR de Valea Jiului Haralambie Vochiţoiu, semn că se îngrijeşte de anii în care nu va mai putea fi atât de activ.

Iar ca tacâmul să fie complet, în plină dezbatere asupra pensiilor speciale Haralambie Vochiţoiu îşi manifestă grija, tam – nesam, pentru jurnalişti, deşi declara că nu ştia de proiectul pensiilor parlamentarilor. Astfel, aparlamentarul vrea să bage şi jurnaliştii pe lista privilegiaților. Vochiţoiu a depus în Parlament o propunere legislativă pentru completarea art.1 din Legea nr. 8 din 11 ianuarie 2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, astfel încât şi jurnaliştii să beneficieze, în calitate de creatori, de o indemnizaţie de 50% din pensia normală.

„Având în vedere că a fost omisă creația jurnalistică, Uniunea Ziariștilor din România s-a adresat în acest sens Academiei Române, iar răspunsul primit de la Secretarul General al Academiei Române ne prezintă următoarele concluzii: <<Secția de Filologie și Literatură și Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, unde președinți sunt academicienii Eugen Simion și Răzvan Teodorescu, au opinat că actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă și cea audiovizuală constituie un act de creație a jurnalistului, când produsul jurnalistic este de calitate și respectă Codul deontologic al profesiei de jurnalist. Calitatea actului de creație jurnalistică, conform acelorași opinii a secțiilor Academiei Române, poate fi stabilită numai de Uniunea de profil a breslei, adică Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pe baza criteriilor de ordin estetic și deontologic.>>

Date fiind aceste considerente, propun completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006 cu introducerea după alin. 1 a unui nou alineat 1.1 care să reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creației jurnalistice”, se arată în motivarea senatorului Haralambie Vochiţoiu.