Sindicaliştii vor să întoarcă CEH de la groapă şi cheamă minerii în stradă

 Un amplu miting de protest va fi organizat, la Petroşani, e reprezentanţii Sindicatului “Muntele”, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Huendoara. Sindicaliştii vor să salveze, ce se mai poate din compania energetică.

mineri-465x390Acţiunea de protest va avea loc la începutul lunii mai, iar la minting sunt aşteptaşi să participe atât minerii, cât şi energeticienii de al Termocentralele Minitia şi Paroşeni. CEH se află într-o situaţie financiară extrem de delicată, iar conducerea unităţii lucrează la un plan de redresare, cerut de Ministerul Energiei. În acelaşi timp, însă, Guvernul pregăteşte divizarea CEH şi, din nou, împărţirea unităţilor miniere în viabile şi neviabile. Numai că, cei de la Muntele atrag atenţia că în spateşe divizării CEH se vor ascunde adevărate drame sociale, iar judeţul Hunedoara va fi condamnat la sărăcie. “Ca producător de energie electrică pe bază de huilă, CEH nu poate concura cu hidro, eolian, lignit, nucleară, într-o piaţă liberă. Acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic, fiind nevoie de investiţii majore în minerit, dar şi de contruirea unor grupuri energetice moderne care să funcţioneze cu parametrii supracritici. Pentru această tehnologie trebuie alocate sume mari de bani pe care complexul nu are de unde să le împrumute.
În prezent, CEH produce energie electrică cu un cost care depăşeşte cu 200 lei/MWh preţul obţinut de pe piaţă. Cele două termocentrale au avut acordate certificate de CO2 pentru toate grupurile energetice, dar acestea au fost vândute în anii trecuţi pentru a acoperi pierderile financiare ale societăţii”, a arătat Cristian Istoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului “Muntele”. În plus, acesta a precizat că, până în 30.04.2015, CEH trebuie să achiziţioneze certificate de CO2 pentru a plăti emisiile de CO2 din anul 2014. Depăşirea acestui termen duce la penalităţi de 100 euro /certificate, preţul fiind de 7 euro până la 30 aprilie, iar penalităţile se vor adăuga la pierderea financiară a CEH, fără să ducă la oprirea obligatorie a societăţii. “Condiţionarea acordării ajutorului de stat de divizarea CEH ascunde de fapt neputinţa clasei politice de a înfiinţa mixul energetic. Piedicile venind din zona băieţilor deştepţi din energie care controlează clasa politică. Fără un ajutor de stat sub forma unui preţ reglementat sau fără mixul energetic CEH nu are şanse de supravieţuire”, a mai arătat Istoc. Potrivit datelor oficiale, în 2014 cele două termocentrale incluse în CEH au produs MW-ul la preţul mediu de 380 lei pe care l-a vândut cu un preţ mediu de 160 lei. Dacă va fi exşusă partea minieră, considerată şi acum o gaură neagră, preţul ar scădea la 280 lei, oricum foarte mare şi care nu ar asigura venituri care să garanteze păstrarea locurilor de muncă pentru energeticieni. Iar dacă în ţară nu se mai rpoduce huilă, nimeni nu poate garanta că preţul cărbunelui din improt nu va creşte considerabil.
Liderii Sindicatului Muntele au atras nu o dată atenţia că, prin divizarea CEH, Guvernul urmăreşte doar atenuarea ori diminuarea impactului pe care l-ar avea închiderea bruscă a mineritului asupra clasei politice, în condiţiile în care, mai mult ca sigur, oa stfel de măsură ar conduce la proteste violente în Valea Jiului, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Pentru partea de energie, soluţiile de eficientizare a termocentralelor după divizare sunt ca şi inexistente, mai soun cei de la Muntele, care sunt de părere că guvernanţii ar frea ca termocentralele să fie preluate de consiliul judeţean sau consiliile locale, însă şi dacă acets lucru s-ar întâmpla, urmările ar fi tto negative pentru cei aproximativ 7000 de angajaţi.

Acestea sunt auspiciile care pregătesc mitingul ce va fi organizat la începutul lunii mai, prin care sindicaliştii speră să se şi găsească o soluţie la problemele lor. “În luna mai, când vom organiza mitingul de protest în Petroşani, hunedorenii trebuie să cutremure parlamentarii de Hunedoara prin prezenţa şi participare masivă”, a precizat şi Petre Nica, preşedintele Sindicatului “Muntele”.

 

 



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »