Apa Serv demontează acuzaţiile populiste ale senatorului Vochiţoiu

apaservDupă ce a primit din partea Apa Serv Valea Jiului şi a reprezentanţilor organismului de conducere al operatorului regional de apă (ADI APa Valea Jiului) o scrisoare în care este invitat să înlocuiască declaraţiile populiste cu ralierea la efortul întregii comunităţi locale de a remedia o situaţie care poate bloca financiar toată Valea Jiului, senatorul Haralambie Vochiţoiu a reacţionat dur, aducând acuze directorului general al Apa Serv, pe care-l învinovăţeşte că ar fi generat situaţia, prin semnarea unui contract păgubos între ASVJ şi finanţatorii proiectului european pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de canalizare.

În faţa acestor noi acuzaţii, pe care Costel Avram, directorul ASVJ le consideră mincinoase, tendenţioase şi politicianiste, conducerea ASVJ a lansat public o informare cuprinzând câteva precizări pe marginea acestui nou diferend. Vă prezentăm, integral, punctul de vedere exprimat de conducerea SC Apa Serv Valea Jiului.

apa serv15„INFORMARE
Având în vedere reacţiille publice ale senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu faţă de solicitarea adresată acestuia de către Apa Serv Valea Jiului şi ADI Apa Valea Jiului de a se ralia eforturilor întregii comunităţi locale din Valea Jiului pentru a împiedica o posibilă pierdere a finanţării externe în baza cărora au fost realizate lucrări de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată, conducerea societăţii Apa Serv Valea Jiului face următoarele precizări:
Condiţionalităţile Contractului de Finanţare pentru Proiectului Major „Extinderea şi reabilitarea infrastructuri de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara (Valea Jiului)”, au rezultat nu dintr-o negociere cu Operatorul de apă/canal din Valea Jiului, ci dintr-un proces amplu de pregătire şi aprobare a unei Cereri de Finanţare. Acest proces a durat din 2007 până în 2011 şi s-a finalizat prin semnarea Contractului de către Operator şi Ministerul Mediului, fiind avizat şi asumat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”.

Pregătirea unui asemenea Proiect Major a pornit de la stabilirea şi prioritizarea nevoilor investiţionale în 2 componente: servicii de alimentare cu apă şi apă uzată cuprinse în Master Planul Văii Jiului.
Studiul de fezabilitate s-a concentrat pe investiţiile cuprinse în prima fază a proiectului ce a fost propus şi ulterior aprobat pentru finanţare din Fondurile Uniunii Europene în exerciţiul financiar 2007 – 2013.
Acest studiu a fost întocmit potrivit cerinţelor Comisiei Europene şi legislaţie române şi furnizează date privind recuperarea costurilor prin:
– efectuarea unui studiu de tarif în care s-a actualizat structura tarifelor şi s-a recomandat un nou sistem tarifar care să acopere integral costurile de exploatare şi întreţinere ale investiţiilor propuse şi să ofere un stimulent pentru promovarea conservării apei.
Analiza financiară, ca parte a Studiului de Fezabilitate efectuată de către Consultantul angajat de Ministerul Mediului, a calculat indicatorii de performanţă financiară a Proiectului Major şi a inclus un model financiar cu determinarea politici tarifare astfel încât să se asigure viabilitatea financiară a Operatorului de apă.

După finalizarea procesului de aprobare a Aplicaţiei de Finanţare de către toate părţile decizionale implicate şi anume Comisia Europeană, Ministerul Mediului,Unităţile Administrativ Teritoriale din Valea Jiului, s-a semnat un Contract de Finanţare cu acceptarea termenelor şi condiţiilor în care s-a primit finanţarea neramburasbilă.
Conducerea Apa Serv a întreprins toate demersurile legale necesare pentru punerea în aplicare a deciziei de finanţare şi nu de negociere a condiţiilor rezultate în urma procesului de pregătire a Cererii de Finanţare aferente Proiectului Major.”

„Facem aceste cuvenite precizări, spre ştiinţa domnului senator Vochiţoiu şi a opiniei publice şi credem în continuare că situaţia generată nu din vina operatorului, trebuie soluţionată prin efortul comun al tuturor factorilor cu putere de decizie de la nivelul comunităţii. În acest sens, aşteptăm, inclusiv din partea senatorului de Valea Jiului, soluţii concrete, nu critici nefondate”, se mai arată în informarea prezentată de Costel Avram, directorul ASVJ.