Hunedorenii, “seceraţi” de cancer şi AVC-uri

    Populaţia judeţului Hunedoara scade pe zi ce trece. Sporul este negativ de ani de zile, iar tendinţele se păstrează, din păcate.

images (5)O arată negru pe alb cifrele statistice, care sunt alarmante. Sunt cinci ani în care în judeţul Hunedoara s-a înregistrat un spor negativ crescător al populaţiei. Potrivit datelor statistice, în 201, diferenţa dintre cei născuţi vii şi persoanele decedate a fost de 2.101 pentru cei decedaţi, iar în 2011 sporul natural a fost, din nou, negativ, respectiv de 2.273. Situaţia a părut să se mai amelioreze în 2012, însă în 2013 şi anul trecut sporul natural negativ a crescut din nou, şi chiar în mod semnificativ.  În 2013 rărirea populaţiei a fost de 2.366 de persoane, iar anul trecut s-a atins apogeul, hunedorenii împuţinându-se cu încă 2.456. Alarmant este că nu se moare de bătrâneţe, cautele cele mai frecvente ale deceselor în judeţul Hunedoara fiind diversele tipuri de cancere, infarcturile miocardice şi accidentele vasculare cerebrale (AVC).

Răpuşi în floarea vârstei

Datele puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică relevă faptul, trist, că anual, creşte numărul celor care decedează din cauza unor diferite forme de cancer, media fiind de peste 1.200 de cazuri. De asemenea, conform aceloraşi date, se înregistrează, anual, în jur de 3.500 de decese datorate unor boli ale aparatului circulator, iar dintre acestea peste 2.500 sunt cauzate de afecţiuni ale inimii şi AVC-uri. Mai mult, anual se înregistrează şi peste 200 de cazuri de moarte violentă, datorată leziunilor traumatice, în acest caz fiind vorba, în marea majoritate a situaţiilor, de vieţi pierdute în urma unor accidente de circulaţie.

Iar statisticile reci mai arată un fapt îngrijorător: sunt tot mai mulţi cei care mor în floarea vârstei. Astfel, anual pleacă dintre noi peste 100 de oameni cu vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani şi în jur de 150 cu etatea între 45 şi 49 de ani. Totodată, numărul celor care trec în nefiinţă între 50 şi 55 de ani este de circa 200, iar aproape 400 de hunedoreni mor, anual, la vârste cuprinse între 55 şi 59 de ani. De asemenea, un număr însemnat de decese se consemnează în rândul celor cu etatea între 60 şi 69 de ani, media anuală fiind în jur de 500, iar cei care mor între 70 şi 74 de ani depăşesc bine 700.