De ce nu e bine să te expui atât de mult pe Facebook

    Emoțiile de tot felul dau pe dinafara? Ai încredere în toata lista de prieteni de pe Facebook?

Am intrat pe Facebook ca de obicei, sa mai vad poze draguțe cu pisici sau peisaje din concediul altora. Dar ceea ce mi-a atras atenția din prima a fost mesajul postat de cineva din lista mea de „prieteni“, o persoana pe care n-o cunosc prea bine, mesaj care m-a facut sa ma simt puțin stânjenita, intrusa în intimitatea cuiva, alaturi de alte 783 de persoane, adica toți cei din lista ei de prieteni: „Pân-aici! Am terminat-o cu Stefan. Am suferit destul, nu ma merita. Sunt din nou single!“ Oare chiar a intenționat sa-i comunice fiecaruia în parte schimbarea dramatica din viața ei si motivația dureroasa din spatele deciziei?

hqdefault

Peste câteva ore, împinsa de curiozitate, am vizitat-o iar si am fost impresionata de mulțimea comentariilor încurajatoare pe care le primise. Între noi fie vorba, o mulțime de persoane dadusera „Like“ si m-am întrebat: oare ce le-a placut? Ca s-a desparțit, ca a suferit? Si totusi, daca viața ei intima a fost pastrata sub pecetea discreției pâna acum, este chiar atât de rau ca acum, sub impulsul emoțiilor eliberarii, a facut-o publica dintr-odata?

Conform parerii profesorului Russell Belk de la Universitatea York din Toronto, „Când privim la monitor, nu suntem fața în fața cu o persoana care sa reacționeze imediat, asa ca e usor sa dam drumul confesiunii – e ca si cum am fi invizibili.“ Si cum cei mai mulți dintre noi au mai multe profiluri publice (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn), potențialul de a ne (supra-)expune creste zi de zi. Riscul de a dezvalui mai mult decât este oportun creste si el, sa recunoaștem!

Nu ne dăm seama cine poate să ne citească

Ai postat vreodata o remarca indiscreta legata de jobul tau? („Ce zi oribila! As fi preferat sa stau acasa azi.“), sau fotografia nuda netulburata a copilului tau? Sau banalitați ca meniul gatit pentru cina (eventual, cu fotografia mâncarii din farfurie)? E placut sa vezi momente fericite din viața prietenilor, indiferent daca ai luat sau nu parte la ele, cum ar fi fotografii de nunta sau locuri frumoase pe unde ați fost sau n-ați fost împreuna, sa vezi cum au crescut copiii prietenilor de departe. Si este, de asemenea, placut sa împartasesti la rândul tau.

femeie-computer

Un studiu recent de la Universitatea Harvard spune ca oamenii gasesc tot atâta placere în a vorbi despre ei însisi cât gasesc în mâncat, în câstigarea banilor sau în sex. „Împartasirea vieții personale si a activitaților sociale nu e ceva nou, dar fenomenul a escaladat de când Twitter si Facebook au devenit esențiale în viața noastra sociala“, spune psihologul Craig Jackson de la Universitatea din Birmingham.

„Spontaneitatea cu care ne împartasim gândurile se datoreaza faptului ca nu luam în considerare cine poate vedea postarile noastre.“ Folosim Twitter, Facebook sau Instagram în interes de serviciu, ca sa întâlnim potențiali parteneri și clienți sau ca sa comunicam cu prieteni aflați departe. Ți-e usor sa-ți imaginezi ca discuți cu un cerc restrâns de persoane asemanatoare ție, sa-ți descarci o frustrare, sa faci o mica bârfa, sa-ți expui o parere, asa cum ai fi facut-o cândva în pauza, în curtea scolii. Dar pe internet, din auditoriul tau pot sa faca parte sefii, cumnatele sau persoane cvasi-necunoscute. Chiar totul e pentru toți?

Cu cine comunici?

Comunicarea online este un mod de a fi în legatura cu prieteni cu care ar fi greu sa te întâlnesti la o cafea. În loc de o întâlnire directa, postezi un mesaj sau o fotografie. Si pentru ca tendința fireasca este sa te concentrezi asupra anumitor persoane carora te adresezi tu cu mesajul respectiv, risti sa dai informații personale si sa adopți un ton intim, colocvial, asa cum n-ai face-o daca te-ai afla în fața câtorva sute de oameni.

Setează-ți regulile de securitate ale profilului

Dar, dincolo de indiscrețiile pe care ai putea sa le comiți, este posibil sa-ți pui în pericol siguranța personala si bunurile. Daca devine publica plecarea ta în concediu si perioada exacta în care familia ta va lipsi de acasa, esti sigura ca nimeni nu va profita de asta? Un studiu comandat de societatea de asigurari LV Home Insurans arata ca 29% dintre utilizatorii de internet îsi fac publice mai multe informații personale decât o faceau cu un an în urma si peste o treime au profiluri publice, accesibile oricui. Unul din zece îsi posteaza numarul de telefon.

„Înfractorii de pe internet sunt extrem de isteți”, spune expertul în rețele sociale virtuale Olly Mann. „Ei pot combina acest gen de informații cu alte date personale pe care le gasesc, reusind astfel sa-și faca un profil cu ajutorul caruia sa comita fraude cu carțile de credit sau furt de identitate.“ Ceea ce ție poate sa ți se para semn de sinceritate si onestitate, în sensul „Viața mea e o carte deschisa, n-am nimic de ascuns“, experților care stiu totul despre internet si rețele sociale poate sa li se para un comportament riscant.

Lucruri care nu se fac online

Un studiu efectuat în Statele Unite pune în evidența principalele pericole ale supraexpunerii online:

  1. Încalcarea normelor morale nescrise: Sa vorbesti despre viața ta sexuala cu cea mai buna prietena poate fi în regula. S-o faci publica – nu.
  1. Acțiunea sub un impuls de moment (sau sub influența alcoolului): Daca ai sarit calul, degeaba stergi a doua zi, pentru ca nu poți sterge si din memoria cui a citit deja.
  1. Neînțelegerea platformei: milioane dintre noi au postat accidental un mesaj privat pe peretele altcuiva.

5 REGULI DE SIGURANȚĂ ONLINE

Down Hayes, cofondatoare a rețelei sociale de experți «Mums In The Know» pentru informarea mamelor, împreuna cu Tony Ascombe, expert în securitatea pe internet ne sfatuiesc:

1 Nu folosi acelasi nume de utilizator si aceeasi parola pe mai multe conturi online, în special pentru conturile de email si cele de relații cu banca.

2 Site-urile de socializare, inclusiv Facebook, fac schimbari periodice în setarile de securitate. Verifica din când în când si actualizeaza aceste setari.

3 Daca folosesti o rețea sociala la munca, fa-ți un cont personal separat.

4 Nu-ți afisa adresa de acasa si numarul de telefon pe site-urile sociale.

5 Daca n-o spui offline, n-o spune nici online.

Sursa:avantaje.ro