Ultimii veterani de război din Vulcan, model pentru tinerii oraşului

veteranivulcan3Nu cu mulţi ani în urmă, Ziua Veteranilor de Război prilejuia comunităţii locale din municipiul Vulcan întâlnirea cu cei câţiva zeci de foşti combatanţi ai Armatei Române din cel de-al doilea Război Mondial.

Anul acesta, la Ziua Veteranilor de Război care marchează, la nivel naţional şi aniversarea celor 7 decenii care s-au scurs de la finalul ultimei mari conflagraţii mondiale, doar un singur veteran de război a mai răspuns „prezent” la apel. Plutonierul major Vasile Cornea este cel care a primit onorul autorităţilor locale, primarul Gheorghe Ile înmânându-i o diplomă de onoare şi un stimulent financiar, împreună cu o strângere de mână şi multe cuvinte frumoase, în faţa liceenilor de la Colegiul „Mihai Viteazu”, invitaţi la o lecţie deschisă cu istoria.

veteranbivulcan„Numărul veteranilor de război scade de la an la an. Doar 2 dintre ei mai sunt în viață: Plutonierul major Vasile Cornea și Sublocotenentul Emil Abalașei. Astăzi i-am omagiat împreună cu tinerii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul într-un moment de mare sensibilitate pe care mă bucur că am reușit să-l trăim încă o dată. Timpul lor se scurge rapid…iar noi, cei care simțim în adâncul nostru importanța efortului fiecăruia dintre ei pentru ca România să fie liberă, ne bucurăm de prezența lor așa cum ne pricepem.
Personal sunt recunoscător tuturor acestor bărbați care și-au dedicat o bună parte din anii tinereții pe fronturile de luptă. A fi contemporan cu un veteran de război este un motiv de bucurie personală care poate fi întrecut doar de sentimentul de a nu mai cunoaște niciodată suferința unui război pentru libertatea unui neam, a unei țări. Mulțumesc colegilor mei din Asociația Cultul Eroilor care s-au îngrijit ca și evenimentul de astăzi să poată fi la aceeași înălțime a emoțiilor ca de fiecare dată”, a explicat primarul Gheorghe Ile emoţia evenimentului dedicat veteranilor de război.