O NOUĂ LUNĂ, UN NOU EXPONAT LA MCDR DEVA

     Luna mai a adus un nou exponat la muzeul de la poalele cetăţii. Obiectul ce va sta expus la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane timp de o lună este confecţionat din bronz, iar până în prezent acesta nu a mai fost expus.Este vorba  despre un vas realizat din două piese metalice respectiv toartă cu buză şi vasul propriu-zis.

expo luna mai 2015 vas patera (12)

„La romani astfel de vase erau folosite iniţial pentru libaţie, adică pentru daruri lichie, vin în speţă către zei, dar ulterior au fost folosite şi pentru amestecarea vinului cu substanţe, plante aromate pentru a fi consumate la ospeţe.”  dr. IOSIF VASILE FERENCZ, cercetător ştiinţific Secţia Arheologie MCDR Deva

Piesa  a fost descoperită întâmplător, cu prilejul lucrărilor de exploatare a pietrei din cariera Ardeu de către un agajat al carierei. La scurt timp după lucrările au fost sistate deoarece pe culmea dealului se găsesc ruinele unei cetăţi ale migraţilor din evul mediu. Din tot acest vas, la muzeul devean a fost expusă doar toarta.

expo luna mai 2015 vas patera (6)

O bună bucată din toartă şi din buza vasului şi de asemenea puţin din vasul propriu- zis.  Păstrează patina sa nobilă, are o culoare verzuie, se văd ornamentele şi de asemenea se vede parţial şi stampila cu numele meşterului, din păcate s-au păstrat doar câteva litere din numele meşterului roman care a confecţionat acest vas.” dr. IOSIF VASILE FERENCZ, cercetător ştiinţific Secţia Arheologie MCDR Deva

Vasul expus devenilor a intrat în colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane în anul 1971, iar de atunci a fost ţinut la păstrat până astăzi când a fost scos spre a fi vizionat.