Poluatorul Jiului îşi află pedeapsa: sancţiune sau clemenţă

     Va plăti pentru poluarea Jiului cu suspensii de cărbune sau reuşeşte s-şi anuleze în instanţă sancţiunea? La această întrebare va afla răspunsul în doar câteva zile societatea LCC Compania Cărbunelui Reşiţa, care s-a judecat la Petroşani cu cei de la Administraţia Bazinală de Apă.

images (4) Societatea care lucrează pe iazurile de decantare din zona Preparaţiei Coroieşti a fost amendată cu 35.000 de lei pentru că au poluat apele Râului Jiu cu suspensii de cărbune. Nemulţumiţi de sancţiunea aplicată, reprezentanţii firmei au dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, iar instanţa urmează să se pronunţe, pe fondul cauzei, în data de 6 mai. Indiferent, însă, care va fi decizia magistraţilor de la Petroşani, ea poate fi atacată la Tribunalul Hunedoara de oricare dintre părţi.

Societatea LCC Cărbune Reşiţa se ocupă cu extragerea şi valorificarea şlamului din iazurile Preparaţiei. Amenda au prinit-o după ce au fost prinşi de inspectorii de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, chiar când poluau apele unui pârâu cu suspensii de cărbune, iar unda de poluare a ajuns până în Târgu Jiu. Oricum cei de la „Apele Române” download (5)erau cu ochii pe ei, pentru că acesta nu a  fost singurul incident de acest gen.  I-au prins în fapt, dar oficialii firmei tot au găsit o motivaţie, o pricină care să nu fie a lor şi au dat vina pe precipitaţiile abundente. Inspectorii de la Apele Române susţin, însă, cu totul altceva şi anume că cei de la LCC Compania Cărbunelui îşi protejează, de fapt, propriile lucrări deversând apele reziduale în pârâul ce duce apoi în Jiu. Şi, conform autorizaţiei emise de Apele Române, trebuie să lucreze în circuit închis, însă în realiatte lucrurile s-ar fi întâmplat taman pe dos. Practic, au reclamat cei care au aplicat sancţiunea, când aveau foarte multă apă în iazurile de decantare, în urma precipiţaiilor de exemplu, evacuau apa în pârâu.

Nu este pentru prima dată când, din cauza activităţii defectuoase, sunt amendaţi. În 2012 cei de la Garda de Mediu au aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru aceeaşi firmă şi tot pentru poluarea Jiului. Şeful Gărzii de Mediu Hunedoara de la acea vreme, comisarul Cristian Moldovan, a precizat la momentul respectiv că agentul care a poluat Râul Jiu a fost amendat deoarece nu a anunţat incidentul, pe de o parte, cât şi pentru faptul că nu aveau toate actele complete.