Guvernul a aprobat ajutorul de stat pentru CEH

 

      Guvernul a aprobat, miercuri, ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara, care să-I permită să achiziţioneze certificatele de CO2, absolut obligatorii, conform normelor europene. Banii ar mai putea fi folosiţi şi pentru unele cheltuieli curente, cum ar fi plata furnizorilor.

download (11)
Guvernul a  discutat şi aprobat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unui sprijin financiar, sub forma unui împrumut din venituri din privatizare, pentru Complexul Energetic Hunedoara. Proiectul a  fost blocat până acum din cauză că nu avea toate avizele necesare, dar situaţia s-a deblocat, după cum a confirmat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

“Este un prim pas pentru rambursarea, în primul rând, a ajutorului de stat ilegal dat de guvernarea Boc, motiv pentru care compania este în situaţia în care se află’, a afirmat ministrul Energiei. Ajutorul de stat are şi acordul Comisiei Europene, care a aprobat, încă din luna aprilie, ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Oficialii CE au considerat că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni.

“Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Imprumutul aprobat astăzi de Guvern este în limita a 40 de milioane de lei, potrivit deciziei Executivului, iar banii se vor întoarce tot la bugetul de stat pentru achitarea unui alt ajutor de stat de care ar fi beneficiat cele două termocentrale în perioada 2009-2011.