Ministerul Mediului a sesizat DNA, după un control la Lupeni

     Cel puţin un angajat cu atribuţii de control din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu ar putea da cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie după ce Corpul de Control al Ministerului Mediului a anunţat că va trimite instituţiei de anchetă o petiţie. Angajatul ar putea fi cercetat de DNA după un control derulat în Lupeni.

imagesSesizarea a pornit după ce într-un fond forestier din Lupeni au fost descoperite mai multe abateri ce puteau fi constatate şi sancţionate de către inspectorii de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu. Practic o firmă care exploatează lemnul ar fi depozitat pe malul unei ape o cantitatea de lemn, lucru interzis de lege şi constatat de angajaţii Sistemului Hidrotehnic Petroşani, aceştia din urmă fiind fără atribuţii de sancţionare. Numai că până să ajungă inspectorul de Craiova, deficienţele au fost remediate de către firma suspectată de culpă, iar cum acesta n-a mai găsit nereguli a dat un avertisment. Din acest motiv a fost sesizat şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar instituţia şi-a trimis Corpul de control pentru verificări.

„Activitatea operatorului economic pe amplasamentul unde se efectua exploatarea masei lemnoase, a fost verificată din punct de vedere al protecției mediului (mediu, regim silvic, protecția apelor) într-o perioadă de aproape o lună de zile (17.03 – 15.04) de un număr de 3 (trei) instituții de mediu cu atribuții de control  (Administrația Națională „Apele Române” prin Inspecția Bazinală de Apă, Garda Națională de Mediu prin Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul  de Regim Silvic și Cinegetic Timișoara prin Inspecția Silvică și de Vânătoare Hunedoara) și de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Direcția Corp Control. Ca urmare a acestor controale, cu excepția aspectului sesizat de petent (remediat până la sosirea agentului constatator), conform rapoartelor și notelor de constatare întocmite, nu au fost găsite iregularități în activitatea și documentele societății comerciale. Având în vedere situația prezentată la pct. VI.1. , corelată cu rezultatele celorlalte controale efectuate, considerăm că inspectorul I.B.A. a procedat conform legislației în vigoare”, arată Direcţia Corp Control a ministerului.

Cum s-a ajuns la DNA?

Sesizarea procurorilor DNA în acest caz s-a făcut ca urmare a unor informaţii cum că administratorul societăţii controlate s-ar fi lăudat că „rezolvă” să scape de probleme chiar înainte cu o zi de controlul inspectorului ce urma să vină de la Craiova. Astfel, ministerul vrea să afle dacă există vreun sâmbure de adevăr în sesizare şi dacă subordonaţii săi sunt corecţi iar din acest motiv a trimis sesizarea şi către DNA. „Se impune transmiterea sesizării petentului către Direcția Națională Anticorupție, în vederea analizării de către această instituție a aspectelor semnalate de petent în legătură cu posibile fapte de corupție”, mai arată inspectorii ministerului. Totodată,  Administraţia Bazinală Ape Jiu, prin personalul din Petroșani are obligaţia de a monitoriza zona râului Jiul de Vest.