Cercetătorii de la Insemex Petroşani, prezenţă constantă în inventica românească de top

colectiv insemexInsemex Petroşani şi-a câştigat, graţie cercetătorilor săi de excepţie, un loc binemeritat în elita specialiştilor din domeniul tehnologiei. În acest sens, remarcabile sunt proiectele de cercetare realizate în laboratoarele Insemex de la Petroşani, proiect care au condus la brevetarea unor invenţii aplicabile în diverse domenii de activitate.

Potrivit directorului general al Insemex Petroşani, dr. Ing. George Artur Găman, în prezent, 9 brevete de invenţii sunt înregistrate în dreptul numelui unor specialişti ai institutului de cercetare de la Petroşani. Printre invenţiile brevetate se numără un tester pentru verificarea explozoarelor miniere; o compoziţie utilizată la prevenirea focurilor endogene; un sistem de determinare a distribuţiei impulsului de curent în reţelele explozoare; un dispozitiv pentru purificarea gazelor de eşapament; un aparat electric cu sursa autonoma de energie pentru prelevarea pulberilor din spatii industriale cu pericol de atmosphere explozive; un aparat de limitare a supratensiunilor tranzitorii, generate de comutaţia în vid, pentru circuitele electirce de joasă tensiune; un aparat pneumatic pentru prelevarea pulberilor din spaţii industriale cu pericol de atmosphere explozive tip ARPSP – 8; un procedeu de prevenire a combustiilor spontane la minele de huilă şi un aparat de şoc mecanic pentru condiţionarea articolelor pirotehnice.

Alte 20 de proiecte de inventică sunt depuse pentru brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar o alta a fost depusă Oficiul European de Brevete.

gaman insemex“Cercetătorii, din cadrul INCD INSEMEX, participă la cele mai importante Saloane naţionale şi internaţionale care oferă atât o platformă pentru expunerea invenţiilor, cât şi un cadru de socializare şi comunicare între inventatori, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi potenţiali investitori. Dintre cele mai relevante evenimente, la care invenţiile cercetătorilor au obţinut numeroase medalii de aur, argint şi bronz, se pot menţiona: Salonul Internaţional de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi – INVENTIKA (Bucureşti); Concursul Internaţional Bruxelles – EUREKA organizat în cadrul Salonului INNOVA (Bruxelles, Belgia); Salonul Internaţional Idei – Invenţii – Noi Produse – iENA (Nuremberg, Germania)”, a declarat Artur Găman, director general INSEMEX Petroşani. Periodic, cercetătorii de la INSEMEX participă la simpozioane. Unul dintre acestea a avut loc în perioada 25 – 27 martie 2015, când o echipă de cercetători, din cadrul institutului, s-au prezentat cu 5 invenţii la cea de a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, ce s-a desfăşurat în Complexul Universităţii Tehnice din Cluj – Napoca. În urma jurizării, de către Comisia de specialitate, a tuturor invenţiilor participante, INCD INSEMEX a obţinut diplome de excelenţă şi 3 medalii de aur” arată directorul general al Insemex Petroşani, dr.ing. George Artur Găman.

În altă ordine de idei, demne de semnalat este şi faptul că Insemex aşteaptă acum anunţul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, cu privire la transmiterea documentelor pentru selectarea invenţiilor, de către Comisia de Manifestări Ştiinţifice a Colegiului Consultativ pentru Cercetare – Dezvoltare şi Inovare al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în vederea participării la Concursul Internaţional Bruxelles – EUREKA 2015, ce va avea loc în cadrul Salonului INNOVA, spre sfârşitul acestui an.



« (Știre anterioară)